ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Какво трябва да знаем за поливането на райграс

Какво трябва да знаем за поливането на райграс

Райграс

Водата е най-важна за живота и растежа на всички растения. Затова поливането е важно за поддържането на градината и трябва да бъде отговорно действие за хората, които отглеждат всякакви видове растения.

За зелените площи най-доброто е решение да се поливат редовно и премерено. Всяка тревна площ има своите отличителни черти, но като цяло през преходните сезони се полива по-малко, както по отношение на количествата вода, така и на честотата на поливане.

През лятото се полива често и с повече вода, за да се запази тревната площ от пожълтяване.

Честота на поливане на райграса

Дори ако тревата в градината е от устойчива на засушаване трева, поливането на райграс всеки ден е задължително. През лятото се полива два пъти дневно. Поливането трябва да се прави рано сутрин, докато все още въздухът е прохладен, или късно следобед. При поливане на райграс в горещите часове на деня, водата изгаря тревната площ и тя пожълтява.

Трябва да се внимава за количеството вода. Принципът: Колкото повече, толкова по-добре, не важи при поливане на райграса. За преполиване се следи за поява на мъх и гъби. Когато тревата се коси редовно, поливането трябва да става след окосяването, но след торене се пази 24 часа суха.

Оптималното количество вода е 5-6 литра на квадратен метър площ през лятото. С това се цели корените да търсят вода по-дълбоко, което ще направи тревата по-издръжлива. Ако поливате редовно, ще имате свеж зелен килим дори в горещите летни дни.

Начини и системи за поливане на райграс

Райграс

Поляната с трева е добре да се дъждува с разпръсквачи. Ако има и цветя, те се напояват капково. Поливане на райграс трябва да се прави обилно на слънчевите площи и внимателно на сенчестите. Най-лесно и ритмично се полива с помощта на поливни системи.Изграждането им е една полезна инвестиция, която спестява време и работи в режим, без значение дали стопаните отсъстват.

Ако поливната система не работи правилно, се получават две нежелани състояния: преполиване или просъхване на някои участъци заради неравномерното количество вода. Затова редовно трябва да се проверяват дюзите и броя на разпръсквачите, на мястото, където се получава проблем.

Ако разположението на разпръсквачите е правилно, значи трябва да се сменят дюзите и ъгъла на въртене. През летните горещини е добре програматорът да се настрои на двукратно поливане надвечер. Самата поливна система е оптимално да се пуска през пролетта, като в началото е подходящо да полива през две вечери, след това през една, докато през летните месеци започне да се пуска всяка вечер.

С изграждането на поливна система при подходяща големина на дворното място с райграс се контролира лесно както времето, когато да се полива, така и количествата вода. Напоителната система работи и при отсъствие на стопаните и поддържа зелените площи в приятен вид и това е най-голямото предимство на този съвременен метод за поддържане влажността на райграса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest