Как да премахнем успешно старите тапети?

Тапети

При ремонт на дома много често се сблъскваме с премахване на стари тапети. Това не е чак толкова трудна задача, но изисква своите тънкости и усилия. В следващите редове ще разберете как да премахнем успешно старите тапети.

Използвайте нож или друг режещ инструмент

Този начин може да бъде много успешен, защото така се наранява повърхността на тапета и след като се намокри пада много лесно. Съществува вероятност обаче да се нарани и стената под него. Най-добре е да пробвате на малък участък от стената и ако всичко е наред, тогава да продължите.

Препарати за премахване на тапети

Препаратите за премахване на стари тапети са изключително лесно достъпни на пазара. Ако площта за сваляне на тапети обаче е голяма, може да се окаже доста скъпо. Преди да прибегнете към подобна покупка първо опитайте домашните смеси. Много често те дори са по-ефективни и по-щадящи към кожата на ръцете ви.

Топла вода и омекотител за дрехи

Опитайте с 1/3 омекотител за дрехи и 2/3 топла вода. Ако случайно няма резултат или е минимален може да добавите още малко омекотител. Не спирайте да опитвате дори и да не виждате моментален резултат.

По принцип тапетите трябва да се накиснат най-малко за 10 минути. Когато забележите, че тапетите омекват се опитайте да свалите колкото се може по-голяма част без да я разкъсвате. Освен, че е лесен, този метод ще освежи и стаите ви като ги озари с приятна миризма и свежест.

Топла вода и веро

Препаратите за съдове съдържат обезмаслител, който помага за лесно премахване на стари тапети. Ефектът ще бъде още по-голям, ако стените не са боядисвани преди това. Просто добавете 30 мл препарат за миене на чинии в половин литър вода.

Най-добре е да ползвате пулвелизатор, валяк или гъба. Напръскайте тапетите с горещата вода и изчакайте да попие поне десетина минути. След като проверите дали са омекнали, можете да опитате да ги отстраните с шпакла или друг подобен инструмент.

Топла вода и винен оцет

Вода

Използвайте топла вода и винен оцет. Този метод е препоръчителен при премахване на стари тапети. Киселината, която се съдържа в оцета, омекотява хартията и лепилото се разтваря. Имайте предвид обаче, че миризмата на оцета е много силна, затова го използвайте само ако горните методи не помагат.

Отново първо можете да пробвате с 1/3 оцет и 2/3 топла вода. Формулата е 50 на 50, но първо можете да опитате с по-малко количество оцет, за да не мирише твърде дълго в помещенията. След като тапетите се напоят е необходимо да изчакате по-дълго, около 10-20 минути.

Независимо дали ще пръскате стените или ще ги напоявате с валяк, постарайте се да не пръскате много големи площи. В следващите 15 минути трябва да махнете цялата напоена площ. Винаги напоявайте от горе надолу и сваляйте тапетите ролка по ролка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати