Как да изберем овлажнител за въздух?

Как да изберем овлажнител за въздух?

Овлажнителите за въздух са решение на проблема с помещения, в които въздухът е сух. Те са един от задължителните елементи за облекчаване на състоянията при хора, страдащи от сърбящи очи, суха кожа и проблеми със синусите.

Както и при климатиците обаче за подобни уреди трябва да се полагат редовни грижи и, тъй в тях често се размножават бактерии и алергени. Затова е важно да изберете овлажнителя си старателно, кота следвате няколко основни правила.

Овлажнителите, които действат и като на изпарители, съдържат вграден вентилатор. Те работят на принципа на пречистване на въздуха чрез навлажнен филтър или парче плат. Ултразвуковите устройства използват единствено вибрационни или центробежни механизми за образуване на влага във въздуха, а при изпарителните агрегати има филтър, прочистващ водата от бактериите, плесените и минералите.

За да сте сигурни, че вашият овлажнител е безопасен, трябва старателно да изпразвате водата от резервоара и да го почиствате внимателно след всяка употреба. Устройствата обикновено са снабдени с упътване за експлоатация от производителя – не пропускайте да се запознаете с инструкциите.

Другият тип овлажнители - парните използват електричество, за да кипнат водата в уреда и така да произвеждат пара. По този начин ефективно се дестилира влагата, изпускана от овлажнителя и в помещението се изпускат по-малко минерали и замърсители.

Внимание! Не избирайте подобен овлажнител, ако в дома ви има малки деца. Врящата вода може да предизвика тежко изгаряне, ако децата по невнимание я разлеят.

Как да изберем овлажнител за въздух?

Още един критерий, с който да се съобразите, преди да закупите определен модел овлажнител, е дали той е снабден с дисплей за измерване нивата на влажност. Препоръчваните нива са между 30 и 50%.

Ако са твърде ниски, е възможно да се появи сърбеж около очите или кожата. Твърде висока влажност - над 50% е една от причините за разпространение на бактерии и плесени. Качествените овлажнители имат фабрично зададени ниво на влажност, които с автоматично включване и изключване на устройството поддържат най-здравословните стойности.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари