Кога странното поведение на котката ви подсказва, че е болна

Кога странното поведение на котката ви подсказва, че е болна

Много добре знаете, че котките са потайни животни. Те имат навика да не показват, че нещо не е наред с тях. Затова невинаги можем да засечем признаци на някоя болест, която мъчи любимеца ни.

Въпреки това, когато една котка е болна, може да има известни промени в поведението ѝ. Всъщност, поведението на котката често се променя много преди да започнете да виждате някакви физически симптоми. Затова бъдете нащрек за колебания в начина, по който котката ви се държи, и я заведете при ветеринарен лекар, ако забележите нещо необичайно.

Най-често първите признаци на заболявания при котките се изразяват с това, че котката започва да се държи малко по-шантаво от обикновено. Това може да не е поредният сладък начин на любимеца ви да си изпроси повече котешка храна, а начало на неприятно за него състояние. Вижте в следващата галерия няколко странни котешки поведения, които трябва да ви накарат веднага до го заведете на лекар.

Вашата котка изведнъж започва да яде много

Много хора ще се притесняват, ако котката им спре да яде, но увеличаването на апетита също може да бъде признак за болна котка. Внезапните промени в апетита могат да показват, че котката има здравословни проблеми. Повишеният апетит може да се дължи на ендокринни разстройства, като диабет или хипертиреоидизъм, или проблеми на малабсорбцията на хранителни вещества като рак или възпалително заболяване на червата.

Котката започва да пие много повече вода от обикновено

Повишеният прием на вода определено може да бъде признак за болна котка. Котките се нуждаят от прясна вода, но пиенето на твърде много може да покаже бъбречно заболяване, котешки диабет или проблеми с щитовидната жлеза.

Ако любимецът ви не се къпе (облизва) като преди

Котките могат да спрат да се грижат за външния си вид по различни причини, но почти всяка от тях е свързана с определено състояние, което изисква лекарско внимание. Например, котките с наднормено тегло може да не са физически способни да се грижат за външния си вид. Това не е смешно обаче, а знак, че трябва да поставите любимеца си на диета. Затлъстяването може да доведе до много здравословни проблеми, включително рак, диабет и намалена продължителност и качество на живот. Неглижирането на външния вид може да бъде свързано и с болка в зъбите, нараняване или артрит.

Ако не използва правилно котешката тоалетна

Кога странното поведение на котката ви подсказва, че е болна

Когато котката ви спре да използва котешка тоалетна, има две причини за това – поведенческа или медицинска. Поведенческите причини обикновено се дължат на промените в домакинството, причиняващи стрес – ремонт, нов съквартирант (на два или на четири крака), нова козметика или по-малко време със собственика. Медицинските проблеми може да включват артрит, рак, цистит, камъни в бъбреците или инфекции на пикочните пътища.

Ако станат прекалено гръмогласни

Мяукането е важен начин, по който котките комуникират с хората, така че ако са болни, те могат да бъдат по-гръмогласни, а звукът може да е различен. Трябва да имате предвид, че някои котки са по-гласовити от други. Само защото котката ви говори, това не означава, че е болна. Ако обаче любимецът ви е сравнително тих, но започва да ви мяука често и силно, значи е време за посещение при ветеринаря. Обратното също трябва да е знак за вас. Ако гръмогласният ви любимец стане неочаквано тих, го заведете на лекар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати