ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Естествен или ламиниран паркет да изберем?

Естествен или ламиниран паркет да изберем?

Паркет
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Видът на подовата настилка е важен елемент от интериора на всеки дом, който има както практична, така и естетическа страна. Затова е важно какъв избор ще направим, за да решим успешно тези задачи. Най-подходящото подово покритие е от дърво. Възможностите да поставим дървено покритие на пода обикновено се движат между естествен или ламиниран паркет.

Ламиниран паркет

Популярният ламиниран паркет е с приятен вид, по-евтин от естествения паркет и дюшемето и се поставя по-бързо, затова през последните години се слага масово в хол, детска стая и кухня. Ламинираният паркет се дели на три вида, според начина му на изграждане:

- Пресовани дървени частици (ПДЧ);

- Меки дървени частици (МДЧ);

- Твърди дървени частици (ТДЧ).

Дебелината на въпросния ламиниран паркет е важен елемент, но не е гаранция непременно за високо качество. Тя осигурява стабилността на настилката, тъй като паркетът става по-издръжлив на натиск. По-важен е обаче видът на дървото за направа на ламината. Дъбовите ламинати са най-издръжливи и затова най-подходящи за подови настилки.

Ламинатите са различни шарки и цветове. Още в деня на закупуването му този тип паркет вече може да се постави на пода. При монтажа под него се прави замазка, за да се изравни целият под. Монтираният ламинат стои много по-стабилно върху равна повърхност. В противен случай подът скърца и паркетът се износва по-бързо.

Под настилката се слага обикновено подложка с дебелина 2-3 милиметра. Най-често това е порест материал, мек като дунапрена. Под него може да се постави и фолио за отразяване на топлината. Животът на този тип паркет е по-малък, отколкото на естествения, но пък е много по-евтин.

Масивен (естествен) паркет

Паркет

Този вид паркет е класическият и е изработен от един вид дървесина. Може да се закупи готов за полагане, или да се лакира или байцва, за да се нагоди към интериора. Байцването представлява оцветяване в избран цвят и се прави преди лакирането.

Естествен паркет може да се реновира чрез многократно циклене, тъй като е от естествено дърво и има всички негови положителни качества. Той е отличен изолатор, освен това естетическите му достойнства са неоспорими. Недостатък му е, че е чувствителен на влага и може да се повреди много тежко. За да се избегнат проблеми, добре е да се монтира чрез лепене и коване. Не трябва да се използват лепила на водна основа.

Със залепването се избягва опасността от скърцане. Преди да се постави паркета се прави замазка, която трябва да е равна и добре изсъхнала. Друг вариант на поставяне е чрез сглобка, така наречените клик системи. При тях се съединяват няколко елемента от конструкцията, като единият влиза в другия, улей и шип.

При този начин на сглобяване се гарантира равна повърхност, защото срещуположните дъски не се разместват. Когато се използва сглобка, се оставя разстояние от стените. При получаване на възможно разширение на самия паркет от влага в помещението, тя се компенсира.

При реновиране естествен паркет се пренарежда, цикли, лакира, шлайфа или притяга. Притяга се само при недобре залепнали елементи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати