Как да избираме спалното бельо?

Избор на спално бельо

Тъй като прекарваме около една трета от живота си в сън, има смисъл да инвестираме в спално бельо, което не само е красиво и удобно, но е и издръжливо във времето. Как да избираме спалното бельо, при положение, че магазините буквално бълват все по-нови и нови модели, десени и материи?

Разбира се, изборът на спално бельо е въпрос на личен вкус и предпочитания, но е важно да намерим баланса между практичност и стил. Освен това, преди да купим нов комплект спално бельо, е добре да знаем точните размери на матрака, одеялото и възглавниците, тъй като понякога има разлика, дори при стандартните размери.

Когато избираме чаршафи, задължително е да обръщаме внимание на детайли като материя, брой нишки, багрила, които са използвани и т.н. Важно е да знаем, че естествените материи са подходящи както за лятото, така и за зимата. За това сред най-търсените са памук, ранфорс, перкал, лен и памучен сатен.

Предпочитани са и материи като коприна, сатен и бамбук. Други по-евтини алтернативи са хасето и микрофибърът. На пазара се предлагат и различни комбинации от материи, които предлагат лесна поддръжка, на добра цена. Тъй като всеки тип материя има своите предимства и недостатъци, най-важно е да се съобразите със собствените си нужди и разбира се, със сезона.

Въпреки всичко, когато купувате спално бельо, не залагайте на най-евтиното, тъй като само след няколко изпирания то губи качеството и цвета си, наелектризира се и освен това не създава същия комфорт.

Избор на спално бельо
Снимка: designmeetstyle.com

Обърнете внимание и на броя нишки на плата – колкото по-висок е той, толкова по-мека и издръжлива е тъканта. Важни критерии за качество са и начинът на изтъкаване на материята и технологията на багрене.

Не на последно място, при избор на спално бельо, е важен цветът. Не само като част от интериора на спалнята ви, но и поради факта, че той влияе на съня ви и на начина, по който ще се събудите.

Например цветовете от розово-лилавата гама се свързват с креативност и плодовитост, синият цвят и зеленият цвят - със спокойствие, червеното – със страст, а ако спите в жълти или оранжеви чаршафи, ще се събуждате с усмивка.

Избирайки правилното спално бельо със сигурност ще допринесете за комфорта в спалнята си и съответно за пълноценния сън и добрата почивка. Е, време е да сънувате най-хубавите си сънища!

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари