ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Основни правила за справяне с хлебарките

Основни правила за справяне с хлебарките

Хлебарка
Ръчна прахосмукачка с аксесоари-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна прахосмукачка с аксесоари
55.00 лв.
44.00 лв.
Виж ››

Хлебарките са кошмара на всяка домакиня. Те са едни от най-разпространените и досадни насекоми, които живеят винаги редом с човека. Могат да прескочат от съседите, да минат по канализацията, да бъдат внесени с покупки, мебели. Има някои основни неща, които трябва да знаем, за да можем ефективно и трайно да се отървем от хлебарките и да предотвратим повторната им проява.

На първо място, трябва да знаем, че хлебарките идват при нас, за да се хранят. Ако няма с какво да се хранят, те не биха станали наши съквартиранти. Затова е нужно да поддържаме идеална чистота в дома си. Също така те обичат водата и влагата, затова е нужно да поддържаме дома си сух.

Едно от най-предпочитаните помещения за тях е кухнята. Трябва добре да почистите всички повърхности в кухнята от мазни петна и остатъци от храна. Не трябва да оставяте никаква неопакована храна и продукти по маса, плотове, шкафове. Приберете всичко в хладилника и почистете добре всички остатъци.

Никога не оставяйте трохи по масата и пода и неизмити съдове в мивката. Поддържайте чисти всички шкафове и ако държите в тях брашно, ориз, захар и други продукти, то те трябва да са в буркани с плътни капаци или фабрична найлонова опаковка. Хлябът дръжте в хладилника или плътно затворени пликове.

Не оставяйте кофи и пликове с отпадъци в кухнята. Най-добре е да ги държите на терасата и изхвърляте редовно. През нощта запушвайте канала на мивката. Когато почиствате, не забравяйте от време на време да почистете под и зад мебели и уреди – едно от любимите места за гнездене на хлебарките.

Друго любимо помещение на хлебарките е банята. Тя също трябва да се поддържа чиста от наслоявания и петна, както и редовно да я подсушаваме от влагата. Също, трябва да огледате за пукнатини и отвори, през които могат да влизат хлебарките и да ги запушите. Добре е също през нощта да запушвате каналите. Добре е и да се отстранят течовете, за да се намали влагата в помещението.

Почистването намалява риска от появата на хлебарки

Разбира се, хлебарките могат да се настанят и в другите помещения на жилището. Затова и в тях редовно трябва да се почиства, да се отстранява влагата и да се запушат пукнатини, през които те могат да влязат вътре. И тук е важно – почиствайте под и зад мебелите и вътре в шкафове и гардероби. Проверявайте редовно всички кашони и кутии, в които съхранявате различни предмети. Ако купувате уреди и мебели на старо – проверете ги добре, преди да ги внесете в дома си. Проверявайте всички свои покупки.

Ако все пак домът ви да се напълни с буболечките и искате да се справите сами с хлебарките, имате няколко варианта. Можете да закупите от търговската мрежа различни препарати и уреди за борба с хлебарките, да използвате общодостъпни средства и някои хитрости.

Ако навън е зима, можете да използвате факта, че при 7°С хлебарките спират да се размножават, а при -5°С умират. Когато температурата навън падне до -10°С можете да отворите широко прозорците за поне 4-5 час, като оставите отворени вратите на всички шкафове. Ако имате как да преодолеете това неудобство, ще сте се справили с хлебарките по най-безболезнения начин.

Друго добро средство срещу хлебарките се оказва гипсът – той води до залепване на стомаха им, само трябва да ги накарате да го погълнат. За целта можете да го смесите с малко брашно и вода или с малко жълтък.

Ефективна е също и борната киселина – разрушава нервната система на хлебарките. Можете да смесите борна киселина със захар и ванилия, жълтък, картофено пюре и други и да разпръснете из стаята.

Има и препарати за справяне с хлебарки

Може да използвате отвара от някои растения: дафинов лист, хризантема, вратига, коча трева, жълт равнец и други и с нея да напръскате труднодостъпните места. Можете да използвате и някои етерични масла, като масло от кедър и евкалипт, които също отблъскват хлебарките – капнете на памучни тампони и ги поставете из дома.

Терпентинът и керосинът са доста радикални средства за борба с хлебарките. Проблемът е, че те са неприятни и за хората. Можете да ги използвате, когато ще отсъствате задълго – разредени с вода за избърсване на пода и други повърхности. Амонякът също гони хлебарките, но не е препоръчителен за обитавани помещения.

Можете да подготвите капани, като напълните съд с вкусни примамки и намажете ръбовете му отвътре с масло, така че хлебарките да не могат да излязат.

Ако проблемът е сериозен, разбира се, можете да извикате специализирана фирма, която знае как да се справи с тях. Вече има доста химически препарати, които са безвредни за хората. Но за да има дълготраен ефект, е нужно да се спазват основните правила за хигиена в дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати