ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Колко често трябва да размразяваме хладилника?

Колко често трябва да размразяваме хладилника?

Хладилник

Новите хладилници вече имат функция, която им позволява да се размразяват автоматично. Ледът се натрупва в задната част на уреда, когато компресорът работи. Когато спре, ледът се размразява и се изпарява. Ако по някаква причина обаче се образува лед с дебелина повече от 5 мм, хладилникът ви трябва да бъде размразен. Колко често трябва да размразяваме хладилника?

Честотата на размразяване на хладилника зависи и от вградената в уреда система за размразяване. Тези, които имат автоматична система за размразяване на капчици, трябва да се размразяват ръчно на всеки 4 месеца.

Системата No frost осигурява автоматично размразяване на лед и изсушаване със специални вентилатори. Въпреки това обаче, е добре веднъж в годината да изключвате уреда и да извършите ръчно размразяване на хладилника.

Разбира се, всеки производител на хладилници посочва в техническото му упътване дали и колко често трябва да размразявате вашия уред. Това се определя от средните статистически данни. Част от условията е да се регулира от дебелината на образувалия се лед. Ако автоматичното размразяване не е започнало, а натрупаният лед е твърде много, трябва сами да размразите хладилника.

Преди да започнете с ръчно размразяване на хладилник, се уверете, че е изключен от мрежата. Разтапянето на леда води до изтичане на вода и в комбинация с ток може да доведе до токов удар. След това премахнете всички продукти от вътрешността на уреда. Ако в стаята е твърде топло, добре е да изключите хладилника вечерта, защото през нощта температурата в помещенията пада.

В никакъв случай не използвайте прибори за хранене, за да премахнете остатъците лед от стените на фризера. По-добре е да изчакате да се разтопи напълно и да отстраните водата с мека хавлиена кърпа.

Можете дори да поставите тенджера с гореща вода във фризера, за да ускорите размразяването. В този случай обаче не забравяйте да постелите хавлиени кърпи около уреда, защото водата може да започне да стича по-бързо и така да наводните помещението.

Хладилник

Накрая всички подвижни части на хладилника като тави, шкафчета, рафтове и т.н трябва да бъдат почистени старателно. Добре е преди да извършите почистване на хладилника, да сте си приготвили нуждите средства. Цялата вътрешна част на уреда задължително се измива с топла вода и сода за хляб. Накрая забършете и поставете обратно всички подвижни елементи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати