ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Когато кучето отказва да се храни

Когато кучето отказва да се храни

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
212
Отказът от храна при кучетата невинаги означава проблем
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Всеки, който отглежда куче, бързо научва едно: любимецът му е винаги готов да изяде още нещо! Независимо дали е на стриктен порцион, или яде до насита, кучето не отказва нито една почерпка с нещо вкусно - дори и минути, след като е погълнало основното си ядене за деня. Този гастрономически ентусиазъм е един вид сигнал, че всичко у кучето е наред, в добро здраве и разположение на духа - и всеки собственик на куче е склонен да приеме за тревожен симптом всяко отклонение от тая норма. А така ли е в действителност? Кога кучето отказва да се храни?

Липса на апетит не означава непременно проблем

Още по-малко пък - здравословен. Има множество възможни причини кучето Ви да няма желание за хранене, без това да е сигнал за проблем в организма му. Важно е да наблюдавате цялостното поведение на кучето.

Ако кучето просто отказва да се храни

Но е нормално жизнено и в обичайното си настроение, има вероятност просто да не иска конкретната кучешка храна, която му е предложена. Може или да усеща нещо нередно в нея, или просто да му е омръзнала. И в двата случая решението е да му дадете нещо друго - или да го оставите гладно, докато само пожелае храна! Всъщност за липса на апетит при кучето може да се говори едва на второто денонощие - един ден без желание за храна не е нищо особено дори без конкретни причини.

Причини винаги има

Всъщност - просто невинаги са очевидни. Нарушения в ритъма на разхождането на кучето например могат да занижат апетита на кучето - ако то рязко е лишено от пълноценните разходки, с които е свикнало, и изразходва значително по-малко енергия от обикновено, нормално е и да има по-малка нужда от храна.

Възможно е кучето да изпадне в депресия

Понякога кучето не се храни заради депресия

Кучетата са емоционални, чувствителни създания! Ако любимецът Ви е унил и едва помирисва храната, но няма признаци на физиологично кучешко заболяване, то най-вероятната причина за липсата на апетит при кучето е именно от емоционалната сфера. Една дълга, интересна разходка със сигурност ще върне апетита му!

Периоди, свързани с размножаването

Те са възможна причина за временна загуба на интерес към храната при некастрирани кучета - важи и за двата пола. Хормонно-феромонната буря, която кипи в и около едно разгонено куче, е напълно способна да изличи всякакви други нужди от съзнанието на мъжкото куче. При самата женска положението не е много по-различно.

Болести, неразположения и болки

Те също са сред причините, които биха накарали едно куче да пренебрегне храната. Ако случаят е такъв обаче, липсата на апетит едва ли ще е единственият симптом. При натравяне или стомашно-чревна инфекция кучето със сигурност ще загуби апетит, но освен това е само въпрос на време да започнат прояви като диария и/или повръщане.

Наблюдавайте животното и за по-малко видими симптоми - треперене, сух и топъл нос, сигнали за болка... Възможен скрит проблем биха могли да са проблеми със зъбите - възпалени венци, увреден зъб... Кучето понася състоянието безсимптомно, но храненето му причинява дискомфорт - затова просто не се храни. Зачервените венци и подчертано лошия дъх при кучето биха могли да подскажат за подобно състояние. Ако имате съмнения, че проблемът е физиологичен, потърсете консултация с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest