ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Странни котешки навици

Странни котешки навици

Котките имат странно поведение понякога
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Котките са мистериозни и непредвидими създания. Понякога поведението на котките е толкова странно, че дори и самите им стопани не могат да го разгадаят. Вижте в галерията ни какво означават някои от странните котешки навици и научете езика на котката си.

1. Общуване с птиците

Истината е, че етолозите не са сигурни защо котките издават кликащо-мърморещия звук, когато наблюдават свободния летеж на някое пернато през прозореца. Някои от тях смятат, че това е свързано с разочарованието на хищника, неспособен да излезе навън и да ловува. Други са на мнение, че движението на челюстта е условен рефлекс, подобен на разгрявка на челюстните мускулите преди убийство на плячката и нейното изяждане.

2. Бутане с главичка

Когато котката осъществява побутването и отъркването с главичка върху крака ви, това е просто начин да ви сподели, че ви се доверява напълно и се чувства в безопасност. От друга страна, представлява един от методите на животното да споделя феромоните си, отделяни от лицеви жлези в областта на бузите. Не се притеснявайте, ако вашата писана не го практикува върху вас – поведението е индивидуално за всяка котка.

3. Донасяне на подаръци

Котка със странен поглед

Нима винаги не сте искали мъртъв гризач или насекоми в краката си? Съществуват няколко теории относно причината за това поведение. Ако окуражавате животното, обръщайки му внимание, гласувате за пристигането на повече подаръци. Вашето щедро коте може да споделя плячката си, за да ви благодари за грижата и котешката храна, или просто ви показва, че официално сте член на неговия прайд. Когато дивите котки се натъкнат на повече храна от необходимото, те могат да донесат остатъка обратно на други членове на прайда, особено на по-немощните. В крайна сметка, вместо да наказвате животното за естествените му инстинкти, опитайте да го пазите на закрито, или да поставите звънец на шията, за да усложните хващането на плячка.

4. Дъвчене на пластмаса

Пластмаса, боклуци, килими, окабеляване, вълнени материали – всичко може да попадне в устата на малкия пухкав беладжия. Възможно е дъвченето на най-разнообразни обекти да е сигнал за състояние, известно като синдром на пика. Котките могат да развият пика по медицински причини, като например стомашно-чревни нарушения или поради нервно разстройство. Подобно на хората, които гризат ноктите си или смучат кичур коса, когато са напрегнати, котките дъвчат нехранителни предмети като начин да се справят с тревогата си. Имайте предвид, че дъвканите предмети могат да увредят сериозно зъбите, венците и стомашно-чревния тракт на вашата котка и ако тя е тревожна, трябва да помогнете по някакъв начин. Консултирайте се с ветеринарен лекар относно проблема.

5. Мачкане с лапички

Котешки лапички

Редувайки мачкане с лява и дясна лапичка, докато се глези в скута ти - изглежда, сякаш ти дава масаж. Какво означава това поведение на котката? Три причини – котката е доволна от ласките ви, облекчава безпокойствието си или ви маркира с аромата си. Инстинктивното поведение започва малко след раждането, когато котенцата притискат лапите си срещу млечните жлези на майка си, за да стимулират притока на млякото. Ако вашето коте продължава да го прави като възрастен индивид, не се притеснявайте – просто се отпуснете и се насладете на масажа.

6. Оценяване на малките пространства

Има много просторни и удобни места, които котката ви може да избере за спане - леглото, дивана, стола или специалното котешко легло. Така че защо би избрала тясната мивка или кашонената кутия? Отговорът е лесен - малките пространства карат котките да се чувстват по-сигурни и защитени. В дивата природа заспиването по средата на широко поле прави тези животни податливи на нападение по-големи хищници. Скриването в малки хралупи, от друга страна, затруднява враговете да ги намерят.

7. Вторачване

Поведението на котките понякога е объркващо

Нищо не е толкова обезпокоително, колкото чифта вторачени във вас котешки очи. Не се страхувайте, котката ви не се опитва да контролира ума ви и да създаде план за масово унищожение. Доста по-вероятно е писаната да иска вниманието ви и да получи храна. Възможно е котето гледа към теб, защото мисли, че си наистина добър приятел. Наблюдавайте за лениви примигвания помежду концентираните погледи – те са знак за доверие и любов.

8. Пренебрежение

Подобно на хората, и тези животни понякога се нуждаят от време да останат насаме със себе си. Когато котката ви се държи така, сякаш се нуждае от малко пространство – дайте ѝ го. Така ще се чувства по-безопасно с вас, знаейки, че уважавате тази нейна нужда. Само изчакайте и отново ще ви потърси за ласки и гушкания.

9. Нощно мяукане

Котките обичат да мачкат с лапички

Един от странните котешки навици. Лягате си след уморителен ден с намерение да спите, но минути по-късно сте стреснати от пронизително мяукане. Знаем как се чувствате. Нуждата на котката да издава влудяващите звуци понякога произтича от желанието ѝ да ловува в рамките на вашия дом – насекоми, гризачи и др. и да обяви гласно последвалите успех или разочарование. Ще избегнете това поведение, като осигурите достатъчно игра през деня и подобаващо изтощение. При стари животни вокализациите може да са сигнал за сериозен проблем и със сигурност трябва да посетите ветеринар.

10. Не покрива изпражненията си

Това може да е признак на медицински или поведенчески проблем. Има много болезнени състояния, като инфекция на уринарния тракт или нараняване, които могат да накарат котките да избягват котешката тоалетна. За да изключите котешки заболявания, заведете котката на преглед при ветеринар. Изключвайки медицинската опция, може да преминете към поведенческите причини. Котките са придирчиви към тяхната тоалетна, а вашата животинка може би не харесва вида, който сте закупили. Или може би не я почиствате достатъчно редовно и домашния любимец се погнусява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати