Закуска за шампиони – каква е олимпийската диета на Майкъл Фелпс?

Майкъл Фелпс
Снимка: by Fernando Frazão, CC BY 3.0 BR

Майкъл Фелпс е най-успешният олимпийски състезател за всички времена. Плувецът е носител на цели 28 медала от 4 поредни Олимпийски игри, 23 от които златни, както и на редица световни рекорди. Той е състезателят с най-много спечелени титли, става най-младият плувец, счупил световен рекорд едва на 15 години, и дори поставя световен рекорд по най-много поставени рекорди на Олимпиада!

Знаем, че вече ви звучи объркващо и направо нечовешко. Такъв беше и хранителният режим на Фелпс, който медиите разпространиха преди няколко години, според който плувецът поема близо 12 000 калории на ден! Макар самият той да бе обявил тази космическа цифра, след време призна, че едва ли е стигал до подобен брой калории дори в най-активните си години на ежедневни тренировки. Все пак дори изчисленията да са били леко преувеличени, в подготовка за голямо състезание шампионът наистина е поглъщал значителни количества храна и калории, за да си набавя необходимата енергия.

Майкъл Фелпс разкри, че в началото на звездната си кариера и може би поради все още невръстната си възраст, не е обръщал толкова внимание на хранителния си режим и на това какво включва в менюто си, стига да има достатъчно калории за изгаряне в басейна.

Така например преди Олимпийските игри в Пекин преди десетилетие, когато е бил едва на 23 г., американецът е похапвал обилното меню от пържени филии със сирене, домати, пържен лук, майонеза, омлет от 5 яйца, още няколко пържени филийки със захар и палачинки. И то само за закуска! Обядът и вечерята също не отстъпват по размери и количество и се състоят основно от пица и паста. Нищо чудно наистина да е успявал да стигне до 5 цифрено число на калориите с подобен режим.

Майкъл Фелпс
Снимка: by Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

С времето и практиката обаче Фелпс започва да гледа по-стриктно на менюто си, осъзнавайки, че може да си набави необходимите калории и енергия и от по-малки количества и по-здравословна храна, което ще има отражение и върху цялостното му състояние.

Пък и звучи почти невъзможно световен състезател и рекордьор от подобен ранг да постига върховите си резултати, тъпчейки се с нездравословна храна. Но както вече разбрахме, Майкъл Фелпс не е като всеки друг спортист. Тъкмо с подобен хранителен режим и разбира се с непрестанни тренировки, плувецът постигна рекорда от 8 златни медала на Олимпиадата в Пекин.

„Основната ми цел беше просто да изям цял тон калории. Но с годините промених режима си... Мислех, че здравословно означава, че няма да е вкусно“, споделя Фелпс. Той започва да набляга повече на протеините и белтъчините, и замества пържените филии с овесени ядки, а енергийните напитки с прясно изцедени плодови сокове. По-полезните калории и чистата храна играят ролята на по-висок клас гориво за организма, както сам се е убедил плувецът.

Към днешна дата обаче Майкъл Фелпс се е отдалечил от общоприетата за него представа, ограничаваща се до определенията плувец и олимпийски шампион.

Той се оттегли от басейна още през 2012 г. и след 2-годишна почивка се завърна победоносно, защото знаеше какво още има да покаже и да даде от себе си. През 2016 г. американецът отново се пенсионира от плуването и към момента сякаш няма желание за ново завръщане. Освен тялото си той обича да тренира и ума си, играейки покер, например, като дори е посещавал някои от най-големите световни турнири като PokerStars Caribbean Adventure.

На въпроси относно предстоящите игри в Токио през 2020 г. Фелпс отговаря, че ще се радва да присъства, но само в ролята на зрител, а не на участник. Подобно на много големи спортисти и известни личности, той е преминал през тежки периоди на несигурност, безпокойство и дори депресия, за които днес може да говори свободно. Това му дава сили и желание да излезе от балона, както той сам го определя, в който е бил почти две десетилетия и от досегашния си образ.

Въпреки грандиозните постижения, Фелпс иска да опознае себе си извън басейна и извън това да бъде плувец, както и да помогне на други спортисти да преодолеят подобни депресивни състояния, през които той самият е минал.

„Искам да имам възможността да спася живот, ако мога. За мен това е по-важно от печеленето на златен медал.“

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати