ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Десет възможни признака, че сте интроверт

Десет възможни признака, че сте интроверт

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
212
Десет възможни признака, че сте интроверт

Интроверсия и екстроверсия - базистни параметри на личностната индивидуалност според най-цитирания приживе психиатър Хайс Айзенк и източник на широкоизвестните днес термини интроверт и екстроверт.

Представено накратко, екстровертът живее в света, който го заобикаля, а интровертът е вглъбен в собствения си вътрешен и слабо свързан с външния свят.

Любопитен факт: много хора дори не знаят, че са интроверти!

Особено ако не са срамежливи и затворени по характер! Те просто не си падат по социалните контакти, не намират нищо привлекателно в големите компании и ако все пак попаднат на парти, е твърде вероятно да се усамотят някъде с телефон и чаша в ръце и да се изолират напълно от обстановката. Ако това ви звучи като нещо, което и вие бихте направили, то може би си заслужава да прегледате и останалите признаци на интроверта.

А датата 2 януари е най-подходящият момент да поставим под лупа този тип поведение, защото се отбелязва световният ден на интроверта.

1. Не търсите социални контакти

Ако пък бъдете потърсени - отказвате! Невинаги и не на всеки, разбира се - интроверт не означава намусен, асоциален тип, който не иска да вижда никого. Но ако цените спокойствието и усамотението повече от шумна вечер с приятели, а да бъдете сред непознати направо ви натоварва, то вероятността да сте интроверт вече е официално обявена!

2. Философията ви влече

Не като да поддържате постоянното желание да завършите докторантура по философия и/или да изчетете всички антични и съвременни автори от бранша, но ако имате вкус към провокиращите, даващи материал за размисъл теми, книги и филми, и най-вече ако обичате да ги дискутирате с приятели, то уликите, че може би сте интроверт, се увеличават с още една!

3. Не понасяте клюки и празни приказки

Интроверт

Не е задължително да сте интроверт, за да не си падате по клюките и дребнотемията, но ако подобни безсмислени разговори ви причиняват сериозен личностен дискомфорт - това също е вероятен признак.

4. Разсейвате се лесно

Засилена активност в средата около вас кара мозъка ви да изключи - или поне да изпусне от фокус непосредствените си занимания. По-просто - не можете да функционирате добре в натоварена, динамична, населена с други, активни хора среда.

Десет възможни признака, че сте интроверт

5. Предпочитате тясната, експертна специализация пред всичкознаенето

Всичкознаенето всъщност е гарантирана рецепта за провал, независимо какъв тип сте, но ако подчертано, съзнателно, но и по вътрешен компас предпочитате да усвоите едно знание и умение до най-високото възможно ниво, вместо да знаете и можете донякъде колкото се може повече неща - това може би е проява на Вашата интровертност.

6. Винаги избирате най-отдалечената седалка в обществения транспорт

Или най-закътаното място в закусвалнята, когато си взимате сандвич в обедната почивка или най-отдалечената пейка в парка, ако не ви се стои на закрито - все едно, идеята е ясна: ако не понасяте да бъдете заобиколени от непознати и правите тактически ходове, за да си осигурите простор, то вариантът интроверт се очертава все по-реален!

7. Виждате невидимите детайли

Не, не е свръхспособност - детайлите са си видими, просто хората не ги забелязват. Но не и вие - и тук става въпрос не само за внимание, "набито око", склонност към съзерцание и вникване в нещата и т.н. Тук се намесва и чистата, материална наука, която заявява, че мозъкът на интровертите демонстрира повишена активност при визуална обработка на информацията - установено и потвърдено с изследвания!

8. Кръвното ви налягане е ниско

Още чиста наука - в проучване, проведено през 2006 г. японски учени установяват, че интровертност върви в комплект с ниско кръвно налягане. То, разбира се, не се дължи на интровертността, както и интровертността не се дължи на ниското кръвно, но фактите са си факти - интровертите от контролната група показали относително ниско кръвно налягане.

9. Водите диалози със себе си

Интроверти

Всъщност всеки човек води диалози със себе си - или поне си отправя някое сочно самопожелание при особено неумни прояви. За интровертите е характерно обаче постоянното, внимателно обмисляне на нещата и думите им - преди да ги кажат, а и след като са ги казали.

10. Изграждате здрава връзка с хората, които харесвате

Приятелствата ви може и да не се отличават с количествени рекорди, но са истински - поне от ваша страна. Чувствате се наистина свързани с хората, които ви допадат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати