ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»7 начина за намаляване на стреса чрез медитация

7 начина за намаляване на стреса чрез медитация

ХрисиХриси
Новак
31216
намаляване на стреса чрез медитация
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-14%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
24.10 лв.
Виж ››

В днешно време тревожните мисли ни застигат по-често от спокойствието и позитивната нагласа. Знаете, че трябва да се отървете мигновено от тях, но не всеки път се получава. А, опитали ли сте да го направите с медитация?

Медитацията ви учи как да приемете, наблюдавате и пуснете тревогата да си отиде, а не да реагирате първосигнално. Ето няколко техники, чрез които може бързо да се успокоите, създавайки си една по-позитивна реалност. С тях ще намалите стреса и ще се почувствате по-добре.

1. Фокусирайте се върху дъха си

Сложете ръка върху стомаха си и се съсредоточете върху вдишването и издишването. Бройте – „едно“ за поемане на въздух и „две“ за издишане. Докато го правите, обърнете внимание на движението на тялото си. Правете това около 10 секунди и повторете, ако е необходимо.

2. Обърнете внимание на това как се чувстват краката ви на пода

Или как се чувстват ръцете ви върху клавиатурата, или как гърбът ви реагира на облегалката на стола – всичко, което ви подсеща къде се намирате и какво правите в този момент. Позволете на мислите си да идват и да си отиват, както правят обикновено. Веднага щом усетите, че сте се изгубили в тях, се върнете към някое усещане, което да ви свали на земята.

3. Сканирайте цялото си тяло, започвайки от главата си

Затворете очи и се съсредоточете върху челото си. След това продължете да сканирате цялото тяло, спирайки на определени части – очи, уста, шия и т.н. Забележете всяко усещане – добро или лошо. Направете това няколко пъти, забелязвайки как се чувствате преди и след сканиране.

медитация

4. Представете си ярка, топла слънчева светлина, която свети над главата ви

Както когато гледаш през прозореца и изведнъж топъл слънчев лъч озари лицето ти. Представете си точно това, когато се почувствате разтревожени, само че вместо лицето, нека светлината озари цялото ви тяло.

5. Оставете мозъка си да мисли за какво си поиска

Дори и това да не са особено приятни неща. Когато просто мислите за това, което ви вълнува в момента, осигурявате на ума си необходимото допълнително пространство, за да му помогнете да се отпусне.

6. Представете си някого, когото обичате и поемете неговата тревожност

Помислете за всички хубави моменти, които сте имали и за всички негови добри качества. Вдишайте доброто и издишайте лошото. Това е упражнение за поставяне на щастието на другите пред собствените ви нужди. Нарича се „умело състрадание“ и ви помага да се освободите от вашите емоции, фокусирайки се върху друг човек.

7. Говорете със себе си така, както говорите с приятел

Попитайте се „Какво най-много цените в живота си? “. Помислете и благодарете на ум. Останете в това състояние за около 30 секунди. Това ще ви разсее от негативните емоции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest