Ето как стресът води до емоционален дисбаланс

Стрес

Проблемите дебнат отвсякъде, а редом с тях и стресът. Няма как винаги да ви върви, за да има баланс, човек трябва от време да среща и трудности. Понякога обаче те идват малко в повече. Стресът, на който сте подложени, може да причини сериозни щети върху емоционалното и психическото ви състояние. Нека видим някои от факторите, които могат да причинят тези проблеми, както и последствията от тях.

1. Непрестанна тревожност

Ако изпитвате постоянен страх от това какво ще кажат хората, дали ще се впишете в дадена среда, дали ще се справите с отговорностите си или изпитвате каквито и да е било други съмнения, то определено стресът ви идва в повече. Това състояние би могло да доведе до чувство на безпомощност, безсъние, умора, депресия, отпадналост, нежелание за каквото и да било. Ако изпаднете в такава ситуация, потърсете съвет и подкрепа от близките си и ако проблемът не отмине – от специалист.

2. Самосъжаление

Ако непрекъснато си спомняте за унизителни ситуации или срамни ваши постъпки от миналото, повтаряйки си колко зле сте постъпили или колко глупави сте били, тогава имате проблем. Пуснете миналото и живейте сега. Всеки е имал своите конфузни преживявания, те са част от вас, но част, която трябва да бъде забравена и преодоляна.

3. Прекалена правота

Стресът може да доведе до нещо много лошо – вярването, че вие винаги сте прави. Това схващане, че собствената ви гледна точка е и единствена, може да нарани близките в обкръжението ви.

4. Желание за отмъщение

Към някой, който е постъпил некоректно към вас в миналото. Сега обаче вие продължавате да си спомняте и повтаряте тази ситуация, предизвиквайки цунами от гняв, което всеки момент може да се разбие... върху самите вас. Това състояние се характеризира с негативни мисли, вечно недоволство и агресия. Със сигурност и вие не се чувствате добре, изпитвайки подобни емоции, така че намалете стреса.

5. НЕ!

Емоционален дисбаланс

Научете се да казвате тази думичка, за да съхраните себе си и собствените си нерви. Голяма част от стресовите ситуации възникват заради желанието да угодите на другите, пренебрегвайки собствените си желания. И това става, само защото не сте успели да им откажете.

6. Свръх чувствителност

Нормално е, дори хубаво да сте емоционален човек, но ако плачете при всеки повод, а и без, то определено трябва да изпуснете напрежението. Специалистите свързват това състояние с провали и неуспехи в миналото. Техните съвети са насочени към преодоляването на тези ситуации – забравете ги, изтрийте неприятните спомени от съзнанието си и погледнете към бъдещето.

7. Неувереност

Ако не вярвате в себе си и в собствените си възможности, ако постоянно се съмнявате дали ще успеете, то имате нужда от почивка. Когато човек е подложен на прекалено силен натиск и напрежение, той става неспособен да взима адекватни решения, защото се страхува да не се провали или да не съжали. Тези хора са крайно раздразнителни, което въобще не е в полза на психическото им състояние.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати