Изненада! Ароматът на шоколад – идеалното средство за отказване на цигарите

мирис на шоколад

Да, вярно е, време е да откажете цигарите! Вече трябва да сте се подготвили, че ще са ви необходими тонове сила на волята и обикновено малко помощ под формата на никотинови лепенки или дъвка.

Ново проучване обаче показа по-ярка светлина в края на тунела. А именно нов начин да се преодолее никотиновият глад, без да се налага да приемате някакви допълнителни медикаменти или да изпробвате недоказани пресилени мерки.

Според изследването просто вдишването на приятни миризми – включително шоколад, ванилия и мента, може да намали желанието да пушите цигара.

Проучването, проведено в Университета в Питсбърг, установи, че пушачите, които дори не са се опитвали да откажат цигарите, са забелязали, че интензивността на апетита им към тютюн намалява с до 23%, когато са в състояние да дишат миризмата на любимия си аромат. При хората, които са мирисали тютюн или някакъв неутрален аромат, желанието за пушене намаляло с 14%.

Спешно са необходими иновации, за да се помогне на милионите, които искат да спрат цигарите, но не са в състояние, обяснява д-р Майкъл Сайет, водещ автор на изследването.

пушене

Дори при никотиновото заместване рецидивът е често срещан. Използването на приятни миризми за нарушаване на практиките за пушене би предложило различен и нов метод за намаляване на апетита към цигари. Резултатите ни в тази посока са обещаващи, споделя още ученият.

В проучването участвали 232-ма заклети пушачи. Те трябвало да помирисват и оценяват няколко различни приятни и неприятни миризми, тютюн от предпочитаните цигари и един неутрален аромат. Резултатите показват, че приятните миризми могат да имат положителен ефект върху способността на индивида да се откаже от тютюнопушенето, въпреки че учените признават, че причината за този ефект остава неясна.

Д-р Сайет отбеляза също, че трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се види дали тази стратегия може да се окаже полезна самостоятелно или в комбинация с други подходи за отказване на изключително вредния навик.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати