Подправката, която ще направи лятото ти по-ароматно

Подправката, която ще направи лятото ти по-ароматно

Ако сте любители на чуждестранните кухни, то със сигурност сте чували за подправката, която все повече навлиза и в българската кухня, а именно анасон.

Анасонът има интензивен аромат, сладникаво-пикантен вкус, подобен на сладък корен, поради което е много предпочетен от голя процент от децата.

Може да бъде срещнат под различни наименования, някои от които са анасоново семе, объл копър, сладък копър, сладък кимион.

Приложения на анасона

• най-често се използва за подправка за хляб;

• може да се използва самостоятелно;

• идеално се съчетава с десерти като великденски козунак, кексове, сладкиши и коледни бисквити. Намира място и при приготвяне на мляко с ориз и пудинг;

Подправката, която ще направи лятото ти по-ароматно

• особено подходящ е за печена риба и морски дарове;

• използва се за мариноване на кисели краставички;

• задължителна част е на гръцкото Дзадзики.

Факти за анасона

• той е една от най-старите подправки, която се е появила първо в Близкия Изток, Египет и Древна Гърция;

• смята се, че Питагор е обожавал анасоноя хляб, а в древен Рим анасоновите сладкиши били задължителни след хранене;

• от древни времена при проблем с храносмилането масово се дъвчели семена от анасон;

Подправката, която ще направи лятото ти по-ароматно

• чудно се комбинира с индийско орехче, джинджифил, канела и карамфил;

• използва се като основна съставка в напитки като пастис, узо, ракъ, мастика, абсент или самбука.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари