Пием със 70 процента повече алкохол отколкото през 1990 г.

Пием със 70 повече алкохол отколкото през 1990 г.

Нови изследвания, проведени от екип от изследователи от Центъра за наркомании и психично здраве, в Торонто, Канада и Техническия универстиет в Дрезден, Германия, разкриха, че хората консумират със 70% повече алкохол на световно равнище, в сравнение с преди 30 години. Не само това, но сегашната възходяща тенденция ще продължи и през следващите няколко десетилетия според оценките на авторите на проучването.

Изследването, констатациите от което се появяват в The Lancet, анализира тенденциите в приема на алкохол в 189 страни през периода 1990–2017 г. и анализра темпото на приема на алкохол до 2030 г.

Якоб Мантей и екипът му анализирали нивата на консумация на алкохол на глава от населението, както и последиците от това потребление, като работели с данни, получени от Световната здравна организация и от изследването на глобалната тежест на заболяванията.

Освен това изследователите се опитали да разберат колко хора никога не са пили алкохол и колко от тях са надигали чашката редовно. Констатациите на изследователите разкриват някои тревожни, а също и изненадващи, тенденции. Проучването установило, че докато моделите на консумация на алкохол не са се променили много в страните с високи доходи, то имало сериозен ръст в регионите с ниски и средни доходи. На световно равнище екипът установил, че общият обем на консумираните алкохол годишно се е увеличил със 70% между 1990 и 2017 г. - от 20 999 милиона литра годишно до колосалните 35 676 милиона литра годишно.

Консумация на алкохол

Преди 1990 г. повечето алкохолни напитки се консумират в страни с високи доходи, като най-високите нива на употреба са регистрирани в Европа, но този модел се е променил значително - с големи намаления в Източна Европа и огромни увеличения в няколко страни със средни доходи, като Китай, Индия и Виетнам, обяснява Мантей. По думите му тази тенденция се очаква да продължи до 2030 г., когато Европа вече не се очаква да има най-високото ниво на употреба на алкохол.

В Европа, консумацията на алкохол - сред възрастните, на глава от населението, на година - намалява с 12%, от 11, 2 литра до 9.8 литра между 2010 и 2017 г. Същата цифра нараства с 34% в страните от Югоизточна Азия, от 3, 5 литра до 4.7 литра. През същия период от време консумацията на алкохол отбелязва малко увеличение, от 9.3 литра до 9.8 литра, в САЩ, и от 7.1 литра на 7.4 литра в Китай, въпреки че намалява в Обединеното кралство от 12.3 литра на 11.4 литра. Изследователите също така отбелязват, че консумацията на алкохол на глава от населението вероятно ще нарасне от 5, 9 литра чист алкохол годишно през 1990 г. до 7.6 литра през 2030 г.

Според проучването през следващото десетилетие около половината от всички възрастни по света ще консумират алкохол, а 23% от тях поне веднъж месечно ще прекаляват с пиенето. И тъй като алкохолът е известен рисков фактор за многобройни здравословни проблеми, глобалното бреме на заболяванията най-вероятно ще се увеличи, прогнозират експертите и призовават хората да консумират алкохол разумно и отговорно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати