Няколко неща, които ви пречат да спестите пари

Осъзнавате ли, че харчите парите си за дреболии

Мислите, че харчите все по-малко, а пак сте без пари... Ако ситуацията ви звучи познато, значи правите някоя от следващите грешки при спестяване на пари. Има неща, които колкото и да си мислите, че са правилни, не са и вместо да ви помагат, единственото, което правят е да ви пречат да спестите пари.

Живеете днес, без да мислите за утре – хубаво е да мислите и за бъдещето, що се отнася до финансовото ви състояние. Дори да заделяте по-малко, спестяванията ще се трупат и неусетно ще имате пари, с които ще се чувствате сигурни във всеки един момент. Човек винаги трябва има по нещичко за непредвидени ситуации.

Колебаете се – е разберете едно – никога не е твърде рано да започнеш да спестяваш. Колкото по с време се сетите, че е време да не харчите всичко наведнъж, толкова по-добре. Купете си касичка, която да ви е жал да разрушите. Малко по малко ще я напълните и ще се почувствате много по-доволни и удовлетворени от себе си.

Чувствате се изгубени в превода, щом стане въпрос за разходи – чудите се къде отидоха парите, пресмятате отново и отново, но нещо не се получава. Е, подобрете системата си за следене. Пазете бележките, водете си личен отчет. Пресметнете какво бихте могли да ограничите, кое е по-необходимо. Поемете пълен контрол над средствата си.

Имате дългове – не трупайте нови, а изчистете старите. Щом веднъж потънете в заеми, трудно ще изплувате. Хубаво е да се отървете от всички задължения и да започнете на чисто.

Купувате непотребни вещи за дома или дрехи – всички познаваме усещането, когато нещо грабне погледа ви, но в момента въобще не ви трябва. Е, все пак го купувате. Трябва да спрете да харчите за непотребни неща. Не оставяйте емоциите да надделеят над разума. Забравете за безразборния шопинг като начин за справяне с депресията или лошото настроение. Купувайте само най-необходимото, поне докато спестите за друго.

Безразборният шопинг ви пречи да спестявате пари

Отказвате да приемете, че имате проблем с безразборното харчене, а е хубаво да го направите. Оглеждайте се за отстъпки, оферти и намаления, и много скоро ще усетите как разходите са по-малки, без да оставете боси, голи или гладни. Първата стъпка към спиране на разхищенията е да признаете, че правите такива!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти