За да сме в добро психическо здраве, трябва да работим по 8 часа седмично

кратка работна седмица

Ускореното развитие на изкуствения интелект и роботизирането на много дейности в нашето бързо развиващо се технологично общество извикват опасения, че много хора ще изпаднат от трудовия пазар в близко бъдеще. Машините ще заместят все повече работници, но как ще се отрази тази промяна на хората в работоспособна възраст, останали без възможност да намерят своето работно място?

Психолозите предупреждават, че липсата на работа се отразява крайно негативно на личността, както по отношение на социалния статус и личното благополучие, така и на самочувствието и самооценката на хората в активна възраст.

Изследователската работа на много учени от различни сфери позволява на съвременния човек да дозира всичко - от витамините, които приема, до продължителността на съня.

Досега обаче не е поставян въпроса колко време платена работа е необходима, за да се поддържа психичното здраве на индивида.

Този пропуск е забелязан от социолозите от университета в Кеймбридж, както и от колегите им от Салфорд, които решили да направят такова изследване, разтревожени от възможността за масово съкращаване на работното време с автоматизиране на все повече процеси и неговото отражение върху здравето на хората.

Според английските учени оптималната продължителност на работната седмица е само 8 часа. При такъв работен ритъм психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с липсата на работа, или отглеждането на деца. В същото време не е установено психичното здраве да се подобрява, ако работното време се увеличи.

работа

Данните за проучването на събирани в продължение на 9 години, като се започне от 2009 година. В изследването са обхванати 70 хиляди британски граждани, които са били проучвани как се е отразила промяната в работното време върху психичното им здраве и удоволствието от живота.

С оглед на всички тези изненадващи резултати, социолозите и психолозите смятат, че решението на въпроса трябва да бъде в посока на преосмисляне на сегашните представи за пълно работно време.

Часовете за платена трудова дейност трябва да бъдат разпределени така, че всеки човек в активна възраст да може да се възползва възможността да работи, независимо, че продължителността на трудовата дейност седмично ще намалее рязко.

Предлагат се и други възможности като петдневни уикенди по аналогия на петдневната работна седмица. Друга опция е да се работи по два часа на ден, както и годишната отпуска да бъде с продължителност няколко месеца.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати