Ezine.bg»Статии»Любопитно»Как да си направим вкусна домашна извара

Как да си направим вкусна домашна извара

Извара

Един от полезните продукти в нашата кухня е изварата. Ползва се при приготвянето на други храни като баници, питки, тутманици. Тя е и чудесен самостоятелен хранителен продукт.

Желязото, калцият, фосфорът, магнезият, незаменимите аминокиселини и витамините от група В в нея я правят подходяща за консумация по време на лечение на хепатит, защото подпомага чернодробните функции. Благотворно влияе и при други заболявания като остеопороза, артрити и атеросклероза.

Може да се консумира солена или сладка. В комбинация с праскови или кайсии я препоръчват за подпомагане на чревната дейност, за костите и зъбите. Освен това съчетанието с плодовете е изключително вкусно.

Изварата е един от хранителните продукти, които се приготвят много лесно и е във възможностите и на начинаещи кулинари. Прави се от прясно мляко или негови отпадъчни продукти като суроватка. Тя се отделя от млякото при производството на сирене. Не изисква много време за приготвяне. Ето една рецепта за извара за начинаещи:

Изварата се прави от суроватка

Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 1 чаена лъжичка лимонена киселина или сока на половин лимон. Могат да се заменят с 3-4 лъжици кисело мляко.

Начин на приготвяне: Прясното мляко се сипва в тенджера и се поставя на котлона да заври. Добавят се лимонената киселина, лимоновият сок или киселото мляко. Разбърква се и млякото веднага се пресича, отделя се извара. Сваля се от котлона след 2-3 минути. Като изстине, леко се прецежда през гевгир или цедка. Ако необходимият продукт трябва да е по-сух, се прецежда през тензух и може да се притисне с някаква тежест.

Получената извара се осолява или подслажда. Подходяща съставка е за други рецепти или да се яде самостоятелно. Съхранява се в хладилник още 72 часа. От 1 литър прясно мляко се получава около четвърт килограм извара, но това е ориентировъчно, тъй като зависи млякото с каква масленост е.

Извара може да се получи и от суроватка. Това е отпадъчният продукт при производство на домашно сирене.

Суроватката се слага да заври и се изчаква да се пресече. Вижда се как става на парцали. Сваля се от котлона и се оставя леко да се охлади. Прецежда се и изварата е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest