Как да се облечем в гората на разходка за билки, плодове или за удоволствие?

Как да се облечем в гората на разходка за билки, плодове или за удоволствие?

Разходките в гората, а и по принцип сред природата се препоръчват за добро физическо и психическо здраве и са прекрасен начин да избягаме от ежедневния стрес. Много хора обичат да събират билки, горски плодове или просто да се разходят на прохлада и да поседнат на тревата.

Свикнали на „стерилния” градски живот обаче, много от тях не знаят какви опасности крие природата и как да се подготвят, за да ги избегнат. Това важи и за облеклото, което носим на такива места.

Основните по-чести опасности в гората са кърлежите, комарите и другите буболечки, а също някои бодливи или отровни растения. Ако се обличате правилно, можете да се предпазите от неприятни преживявания.

Хората са чували за опасностите от кърлежите и болестите, които носят и съвсем не са безобидни. Но комарите също могат да бъдат носители на не по-малко опасни заболявания. В допълнение, много хора са алергични към ухапвания от насекоми, други към растения. Така че е по-добре да се направи всичко възможно, за да се избегне ухапване, отколкото да се пият хапчета за алергия.

Бране на билки в гората

Основното правило за разходка в гората е тялото да бъде възможно най-добре покрито. Колкото по-малко са откритите площи, толкова по-добре. По-добре е да отидете в гората с панталони и риза с дълги ръкави, маншетите на които прилягат плътно към китката.

Забравете за естетиката - крачолите на панталоните, прибрани в чорапи, ботуши или високи маратонки са за предпочитане пред елегантния вид. Затвореното облекло ще ви предпази не само от насекоми, но и от отровни и бодливи растения, както и от слънчево изгаряне.

По-добре е да се избере хлъзгав плат без власинки. Кърлежът е нещо като стопаджия - той седи на суха растителност, вдигайки един от краката. Когато докосвате неговото местообитание с крак, кърлежът се прилепва към власинките върху дрехите. После обхожда тялото и прави избор на място за ухапване. Така може да лази по вас до 12 часа.

И не забравяйте за шапката: шал или шапка ще предпази главата от слънцето и няма да позволи на кърлежа да влезе в косата ви. Друго интересно правило е да не носите ярки дрехи на цветя. Обикновено жилещи насекоми и пеперуди са привлечени от ярките цветни форми и ще ви обикалят постоянно.

В гората носете бели дрехи. Научно е доказано, че комарите са по-привлечени към хора в тъмни дрехи, тъй като телесната температура в тях е малко по-висока. Отивайки в гората, естествено се обличаме в тъмно, което считаме за много практично. Освен това е по-лесно да забележите малък черен кърлеж върху светли дрехи.

Разходка в гората

Какво привлича комарите? Комарите примамват миризми, по миризмата те избират жертвата за ухапване. При хората те са привлечени от вещества, освободени по време на дишане и изпотяване. Рискът е по-голям за хора, които използват парфюми. Ако отиваш в гората, не се пръскайте и гримирайте, защото дори миризмата на декоративна козметика е много „популярна“ сред комарите. Те харесват миризмата на алкохол. Повишената телесна температура и високият холестерол също привличат комари.

При събиране на билки и букети е добре да оглеждате ръцете си или да носите ръкавици. Там освен кърлежи може да се сблъскате с пчела или друго жилещо насекомо, което пие от нектара на растението. Опасно насекомо може да се донесе вкъщи върху букет цветя и събрани билки. Затова е добре, след като се приберете, да оставите събраните растения за известно време навън, за да могат насекомите да се „разотидат”. Също, не е добра идея да внасяте веднага растенията в стаи, които обитавате постоянно.

Не се отказвайте от репеленти, които плашат или убиват опасни насекоми. В гората инспектирайте себе си и децата на всеки два часа. Опитайте се да не ходите по висока суха трева и ниски гъсталаци, това е мястото, където е най-лесният начин да хванете кърлеж. След завръщането си у дома, трябва да свалите дрехите си и да ги изтупате и проветрите добре: кърлеж може да се скрие в гънки и шевове.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати