ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как учтиво да откажем покана

Как учтиво да откажем покана

Флирт

Има моменти, в които просто не ви се излиза, стои ви се вкъщи, не сте в добро настроение/състояние или просто там, където трябва да отидете ще присъства и някой, който не ви е симпатичен.

Без значение от причина, понякога просто искате да откажете поканата. И тук идва проблемът – как да го направите, без да обидите човека отсреща. Да бъдете учтиви, да се измъкнете възможно най-леко... Ето как да го направите!

1. Опитайте да бъдете възможно най-любезни с комплимент – вместо да казвате твърдо не, първо благодарете за поканата, след това изтъкнете, че би било страхотно и вълнуващо и накрая добавете заветното но, последвано от причината за отказа ви.

2. Обвинете работата – винаги може да се измъкнете с нея. Разбира се, отново бъдете учтиви и кажете колко много ви се иска, само дето трябва да свършите онези неотложни задачи, които шефът ви е поставил.

3. Бъдете директни – това става, само ако отказвате на наистина близък човек, който би ви разбрал. Кажете истинската причина, заради която искате да откажете поканата. Може да бъде заради това, че не харесвате някой от присъстващите, защото мястото е твърде далеч, защото сте уморени или защото вече имате други планове. Приятелите ви ще ви разберат.

4. С благодарност – това винаги размеква и не позволява на хората да си се сърдят. Включете думата благодаря в изречението, съдържащо и вашия отказ. Може да изтъкнете и някой друг, който би могъл да приеме или да се справи, ако става дума за някаква задача, преживяване или друга дейност. Благодарете, че човекът се обръща към вас, но кажете, че няма да успеете.

Откажете покана с благодарност

5. Натовареното ежедневие като оправдание – това е отговор, който би могъл да ви свърши чудесна работа, тъй като няма нужда да се впускате в подробни обяснения. Просто изтъкнете, че вече сте разпределили задачите си за деня и няма как да съчетаете и идеята на въпросната покана. Графикът ви е натоварен, но щом се поосвободи, задължително ще се обадите на човека, който я отправя.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати