Как да не се притесняваме пред другите

Как да не се притесняваме пред другите

Ниското самочувствие и липсата на увереност биха могли да се окажат проблем в създаването на трайни отношения и връзки. Как да не се притесняваме пред другите? Независимо дали става дума за работа, завързване на приятелства или любов, ако сте затворени в себе си и отказвате да се отпуснете пред хората, няма да успеете да осъществите целите, които сте си поставили.

Комуникацията е изключително важна и колкото и да сте стеснителни, трябва да разберете, че няма нищо страшно да се запознаваш и да общуваш с нови хора. Това може да се случи, без да се притесняваме.

Знайте, че срамежливостта е нещо нормално и не сте единствените, които я изпитват. В света, в който живеем, тя е нещо напълно естествено. Хората с високо самочувствие и възможности могат да накарат човек да се мисли за незначителен.

Всъщност, срамът се заражда в детството, ето защо средата, в която израства детето е изключително важна. Дом, родители, приятели, съученици, учители – различните взаимодействия с хората около него, са определящи за неговото самочувствие и самооценка.

Ако сте интроверт, но осъзнавате нуждата от преодоляване на притеснението, ето какво може да направите, за да започнете да общуване спокойно с хората.

1. Заобичайте себе си – най-напред приемете себе си, бъдете горди с качествата си и се учете от недостатъците. Няма съвършени хора и всеки човек е уникален само по себе си. Просто бъдете такива, каквито сте.

2. Приемете, че не всеки ще ви харесва – но и вие няма да харесвате всички. Това е напълно нормално. Хората си допадат по различни критерии. Бъдете готови и открити към нови запознанства, давайте шанс на човека отсреща, но не се разочаровайте, ако нещата не се получат. Следващият път може да откриете приятел.

3. Отпуснете се – спрете да мислите за чуждото мнение. Покажете собствените си мисли, емоции, качества. Мислете така: другите хора също може да се притесняват от вашето мнение. Ето защо, бъдете смели, знайте, че ще има хора, които ще ви отхвърлят, но и такива, които ще застанат зад гърба ви. Това е абсолютно нормално.

Как да не се притесняваме пред другите

4. Помнете, че всички сме най-обикновени човешки същества – това го казваме в, случай че се сблъскате с авторитет, който демонстрира високо самочувствие и ви гледа от високо. Повечето такива хора са по-страхливи и от вас. Запомнете, че всеки върви по пътя си сам и успехите му са се случили, защото се е потрудил за тях. Гледайте своята пътека и се стремете към осъществяване на собствените си малки лични победи.

5. Изказвайте мнението си – не се страхувайте. Всеки има право на мнение, това е основно човешко право. Никой не може да ви укори за това, че изказвате позицията си по даден въпрос. Кажете, когато мислите, че имате добра идея, когато не сте съгласни с нещо, когато мислите, че знаете отговора на даден въпрос. Упражнявайте се и постепенно ще се отпуснете напълно.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати