Интимност срещу изолация: Защо създаването на отношения е толкова важно?

Изолация в отношенията

Ерик Ериксън е бил психолог от 20-ти век, който разделя развитието на човешкия живот на осем етапа. Всеки е уникален. Един от етапите е свързан с интимността и изолацията. В него става дума за борбата, която хората водят, докато успеят да създадат интимни отношения с партньор. Всъщност това е етап номер 6. Неговият успех се изразява в осъществяването на здрави и пълноценни връзки, а провалът му – в живот в самота и изолация.

Докато думата „интимност“ предизвиква сексуални асоциации в съзнанието ни, Ерик не я описва по този начин. За него тя е олицетворение на здрава и стабилна връзка между двама души - любовна, приятелска и всякаква друга. Освен това психологът отбелязва, че това развитие се случва между 19 и 40-годишна възраст - времето, в което хората са склонни да търсят партньор за романтична връзка и не само.

Въпреки това той не смята, че романтиката е ключът към изграждане на интимност. Според него времената са такива, че хората могат да изградят пълноценни отношения с всеки човек. Онези, които са били ваши най-добри приятели в гимназията, могат да бъдат елементи от вашия интимен кръг, но те могат да се превърнат и в познати, понижавайки нивото си във вашата собствена йерархия.

Изолирането, от друга страна, е опит човек да избегне интимността. Това би могло да бъде вследствие на колебания и неувереност в себе си. То ще ви попречи да създадете здрави и трайни връзки с хората. Освен това любовни разочарования в миналото също биха могли да бъдат причина за нежеланието да постигнете интимност в бъдеще.

Какво води до интимност или до изолация?

Изолацията е страх от отхвърляне

Интимността е избор да се разкриете пред другите, да споделите какъв човек сте, да разкажете за живота си, да създадете трайни и силни връзки. Когато го направите и спечелите доверието на хората, създавате интимност.

Ако бъдете отхвърлени обаче, страхът би могъл да надделее и да ви накара да се изолирате от другите. Това ще доведе до ниска самооценка и ще намали шансовете ви да създадете приятелства и каквито и да било други взаимоотношения с хората. Не трябва да оставяте чуждото мнение да ви повлияе по този начин.

Как да преминете от фаза на изолация във фаза на интимност?

Изолацията често е резултат от страх от отхвърляне. Заради него човек не желае дори да опита да създаде отношения с някого, били те дори приятелски. За да се отървете от това бреме, трябва да съберете смелост и да преборите страха си, да бъдете честни към себе си и към другите. Ако ви е трудно, посетете терапевт, който ще ви помогне да се справите с вътрешната си борба.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати