Категорично! Гей ген няма

Няма специален гей ген

Дълги години се води спор – хомосексуалността генетично ли се предава или се формира на по-късен етап в живота? Ново проучване слага край на спекулациите – и доказва, че няма един генетичен маркер, който да определя сексуалната ни ориентация. Има обаче смесица от фактори – генетични и такива от околната среда, които я формират. Проучването е публикувано в авторитетното научно издание Сайънс.

За да стигнат до това заключение, специалистите изследвали 500 хил. души. Така учените не установяват единен ДНК-модел, който да предопределя ориентацията. Според генетиците едва 1/3 представлява генетичният фактор що се отнася до това дали сме хомо- или хетеросексуални. Родителите ни и по-точно начинът, по който ни отглеждат, както и характерът ни имат много по-голяма роля, категорични са експертите.

От изследваните 470 хиляди души, съгласили се доброволно да дадат ДНК-проба, както и да разкажат за сексуалния си живот, едва между 8 и 25% са гей в следствие на гените си. На това поведение влияят 5 определени фактора в генетичния ни код, като 4 от тях са директно свързани с половите хормони, а един – с усетът ни за миризми.

Няма и гей възпитание, става ясно още от изследването. Причината – факторите не са нито само генетични, нито само от околната среда. Формирането на сексуалната ориентация е сложен и дълъг процес – малка част от него е заради ДНК-то ни, друга част се дължи на възпитанието, което родителите ни ни дават, трета част – на собствените ни личностни характеристики. Това е и едно от най-представителните проучвания – никое друго досега не е обхващало толкова много хора, отговарят и самите автори на журналистически въпрос.

Гей двойка

Изследването се възприема позитивно сред активистите за гей-права. Хората от ЛГБТ общността смятат, че това изследване е доказателство, че хомосексуалните хора не са с различен генетичен код от хетеросексуалните, нито пък родителите им ги възпитават в хомосексуално поведение. Изследването среща и критика – според някои въпросите са неточни, защото еднократен полов акт със същия пол не те прави хомосексуален.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати