Спрете да се чувствате виновни заради малките удоволствия от живота

Малки удоволствия

Всички ги имаме – онези малки интереси и навици, за които не сме склонни да говорим, защото те са по-малко ерудирани, отколкото се стремим да бъдем в други аспекти от живота си. И все пак изследванията показват, че всъщност са добри за нас.

Да се отдадете на безсмислени удоволствия като четене на любовен роман, гледане на страховит филм на ужасите или зяпане на някой от многобройните реалити формати, може да бъде антидепресиращо и засилващо щастието, стига да не прекаляваме.

В статия за Ню Йорк Таймс професорът по психология Кристин Неф от Тексаския университет обяснява, че ние сме заставени от обществото винаги да сме ангажирани и продуктивни, в противен случай губим време. Обаче да имаш какво да правиш, освен постоянно решаване на проблеми, е здравословно за психиката.

Малките удоволствия от живота като медитация, занимания със спорт и, да, висене в различни социални медии, четене на списания и гледане на реалити формати, могат да помогнат на мозъка ни да си почине и да се възстанови чрез осигуряване на възстановяване от режим на решаване на проблеми, казва психологът.

Изследванията показват, че гледането на телевизия намалява стреса. Разбира се, ничии проблеми не изчезват така, но краткото оттегляне от мислите за тях може да подобри вашето възприятие за способността да се справите. По подобен начин предоставянето на разрешение да се наслаждаваме на времето си също е важна част от самочувствието, което е ефективен начин за борба с тревожността и депресията.

Гледането на тел

Не трябва да се чувстваме виновни да правим нещо, което ни е приятно, което не вреди на никой друг. Когато се чувстваш виновен, но не си навредил на никого, значи просто си в сферата на перфекционизма или самокритиката, казва д-р Неф.

Ключът към лечебните свойства на малките удоволствия е умереността, посочва психологът. Когато нашите не толкова малки удоволствия се ползват в умерени дози, без да застрашават производителността ни по време на работа и вкъщи, тогава това може да ни направи по-щастливи, по-спокойни личности.

Колкото и да е приятно да избягате за малко от реалността обаче, не прекалявайте, защото ще изпаднете в паралелна реалност и това може да има обратния ефект. Ще скъсате нишката на реалността, няма да постигнете много и дори може да се стигне до депресивни състояния.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати