Тази храна подобрява мъжката плодовитост

Ликопенът е полезен за мъжете

Сигурно с интерес следите разните проучвания, касаещи мъжката плодовитост, защото е доказано, че при половината от двойките, които нямат деца, проблемът се крие именно в качеството на мъжката сперма. Според учени, провели наблюдения, касаещи мъжката плодовитост, се оказва, че голямо влияние върху нея оказва ликопенът, съдържащ се в доматеното пюре.

Това съобщават през октомври 2019 г. Скай Нюз и Би Би Си, а въпросните наблюдения са проведени в Шефийлдски университет за период от 12 седмици над мъже, които не съобщават да имат някакви полови нарушения.

Едните са приемали ликопен под формата на хапчета, който се равнява на 2 с.л. доматено пюре, а другите чисто плацебо. Резултатът бил, че при мъжете, приемащи ликопен, спермата подобрила с 40 % качеството си, а самите сперматозоиди бързината на придвижването си. Направо изумително! Да припомним сега и какво представлява самият ликопен и защо е полезен за мъжката плодовитост.

Ликопенът е вещество от групата на каротеноидите и се среща в големи количества не само в доматите, но и в папаята, динята и розовия грейпфрут. Именно той им придава червения цвят, а интересът към него е доста стар сред учените, тъй като той се явява един от най-мощните и активни антиоксиданти.

По отношение на доматите се оказва, че повече ликопен има в доматеното пюре, което се приготвя след изваряването на доматите, а не в суровите домати. Това не означава, че трябва да се лишите от любимата си шопска салата или салата Капрезе, и да ги замените с чаша консервирано доматено пюре.

Продължавайте да им се наслаждавате, защото надали има нещо по-вкусно от летен домашен домат, собственоръчно откъснат от ръцете на баба. Можете да снабдявате организма си с необходимото количество ликопен, извличайки всички негови ползи и под формата на хранителна добавка.

Специалистите я препоръчват не само на мъжете, които искат да бъдат бъдещи татковци, но и на всички останали, независимо от пол и възраст. Както казахме, ликопенът е чудесно детокс средство и според последните проучвания сериозно намалява риска от рак.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати