ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да спрете безразборното харчене на пари

Как да спрете безразборното харчене на пари

Как да спрете безразборното харчене на пари

Без значение къде или как пазаруваме, изкушението да прекаляваме с произволни неща ни следва навсякъде. С толкова много начини да пазаруваме (онлайн, на нашите телефони и в магазина), как можем да избегнем грешките, които разграждат бюджета?

Ако сте готови да поемете контрола върху финансите си, тези съвети ще ви помогнат да контролирате разходите си.

Проследяване на разходите

Много хора започват с проследяването на по-големите разходи, но е също толкова важно да се обърне внимание и на малките ежедневни разходи като: сутрешното капучино от близкото барче, взимането на лотариен билет или редовното списание със звездни клюки.

Придържайте се към пари в брой и спрете да разчитате на кредитни карти!

Разбира се, много по-удобно е да заплатите за покупките си с кредитна/дебитна карта, отколкото да ровите в портмонето за банкноти и монети, но това удобство е една от причините за много по-големи разходи. Недостатъкът на картите е лекотата, с която можете да харчите, но така се губи представа колко точно сме похарчили.

Когато плащате с пари в брой, ще се научите как да спрете да разчитате на кредит и ще спрете да харчите пари, които нямате. Системата с парични пликове също ще ви насърчи да станете по-креативни.

Ако прекалите с разходите си и нямате достатъчно, за да отидете на вечеря с приятелите си, ще трябва да измислите различни начини за пестене на пари или да помислите за удобни за бюджета начини да прекарвате времето си с приятели.

Когато се отправите към мола или хранителния магазин, вземете толкова пари, колкото предполагате че ще ви трябват и оставете картите у дома.

безразборното харчене на пари

Ако пазарувате онлайн, съхраняването на информация за вашата карта в профила ви за пазаруване със сигурност е много удобно, но също така е и много лесно да станете плячка за импулсни покупки.

Всичко от което се нуждаете, е едно щракване и ще бъдете с няколко чифта обувки по-богати, но със 100-200лв. по-бедни.

Направете си план за разходите!

Това, че не разполагате с план за разходите, може да бъде още една причина за безразборно харчене. Започнете, като добавите всичките си източници на доходи, след това съберете всичките си постоянни разходи, като например: наем, поддръжка на автомобил изплащане на кредит и др.

След това избройте променливите си разходи като хранителни стоки, ток, вода и развлечения и разпределете средства за всяка категория.

Да видите колко точно харчите за развлечения, хранене навън, облекло и други неща, които не са от първа необходимост, може да ви подейства като пробуждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати