Смехът действа на тялото като тренировка

Смях

Смехът – ново упражнение? Колкото и странно да звучи, това е напълно възможно, твърдят американски учени, които са стигнали до учудващия извод след редица изследвания на доброволци.

Докато трупането на мускулна маса и стягането на бедрата изисква разходка до фитнеса, други ефекти от упражненията като подобряване на холестерола и кръвното налягане, спад в стресовите хормони, заздравена имунна система, могат да бъдат постигнати чрез редовен кикот.

Това твърдят учени, изследвали зависимостта на хора от яденето и ефектите от добрия смях. Изследователите измерили хормоналните нива на 14 доброволци преди и след като са гледали тъжен и смешен видео клип.

Учените обърнали специално внимание на два хормона – грелин, който предизвиква чувство на глад, и лептин, който създава усещане за ситост. Техните нива били подложени на детайлизиран анализ.

Отслабване

Нивата на тези хормони не се променили значително, докато хората гледали печалния клип (първите 20 минути от филма на Стивън Спилбърг с участието на Том Ханкс „Спасяването на редник Райън”).

След забавното клипче, което предизвикало смях у всички зрители, резултатите били такива, каквито са след умерена тренировка. По-точно нивата на грелин се повишили, а тези на лептин се понижили, което би трябвало да предизвика засилване на апетита.

Откритието показва, че реакцията на тялото към продължителен смях е подобна на тази от физическа тренировка. Това може да помогне на докторите при лекуване на пациенти със загуба на апетит, които са прекалено болни, за да се упражняват.

„Все пак може би е истина това, че смехът е добро лекарство”, казва Лий Бърк от Loma Linda University в Калифорния. Неговият екип смята да продължи изследванията на действието на смеха върху тялото.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати