ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Мъжете или жените? Ето кой е по-забавен!

Мъжете или жените? Ето кой е по-забавен!

Двойка

Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния вече достига до небивали висини. Бензин в пламъците налива изследване на група американски психолози, които изказват абсурдното твърдение, че мъжете са по-забавни от жените.

Естествено, с резултатите от изследването на психолозите не са се съгласили много изтъкнати комици от женски пол, които не са се посвенили да изразят несъгласието си в социалните мрежи.

Софи Хаган, която е изтъкнат комик в Дания, написа в Туитър, че изследването на американците очевидно е невежо, докато нейната колежка от Шотландия Елинор Мортън беше още по-директна и определи проучването като досадно.

Според Марина Бай, колежка на вече споменатите, определението на психолозите е напълно излишно и може би учените биха могли да използват времето си за много по-полезни неща.

Ако оставим шегата настрана, зад твърденията на учените, че мъжете са по-забавни от дамите стоят анализи на психолози от университета в Алъристуит и колегите им от университета на Северна Каролина.

Те са подходили сериозно към задачата, анализирали са 28 изследвания на техни колеги и внимателно са проучили над 5000 участници в тях. Всеки от участниците е бил анализиран доколко е бил забавен, като в повечето случаи участниците са били приканвани да добавят забавен текст към рисунка.

Мъж и жена

Оказало се, че след анонимна оценка на резултатите близо 63 процента от господата са били по-забавни от дамите.

За да се застрахова срещу недоволните дами, които не приемат с чувство за хумор изнесените резултати и направените изводи д-р Грийнгорс от екипа на изследователите обяснява, че фактът, че мъжете като цяло са по-забавни от жените, не означава автоматично, че всеки мъж е по-забавен от всяка жена.

Като пример за това той посочва, че има изключителни дами, които като комици се справят много по-добре от колегите си мъже.

Учените смятат, че чувството за хумор при дамите и при господата до голяма степен е обусловено от предубежденията, които дори сега съществуват в обществото. Дори и в съвременният свят жените в много по-малка степен са насърчавани да изразяват своето чувство за хумор и са възприемани като по-скромни, по-въздържани и да си го кажем право в очите - по-скучни.

Мъжете са по-забавни от жените

Оказва се, че по-развитото чувство за хумор от страна на по-силния пол може да има и своето еволюционно обяснение.

Отдавна се знае, че чувството за хумор е пряко свързано с интелигентността, а това е едно от качествата, които жените търсят у своите партньори. Затова дамите, които по правило са поставени в по-неизгодна позиция при възпроизвеждането, търсят партньорите с най-добри гени, интелигентни, здрави и силни.

Казано по друг начин, в условията на силна конкуренция мъжете е трябвало да си съперничат повече за вниманието на дамите, което е наложило и развитието на по-силно чувство за хумор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати