Светът е оцелял, защото е пил

Светът е оцелял, защото е пил

Сигурно сте чували, че светът е оцелял, защото се е смял, но това, оказва се, съвсем не е така. Според едно изследване на британски учени светът и в частност човечеството е оцеляло, защото е развило толерантност към алкохола.

Но как именно привикването към алкохола се е оказало ключово за оцеляването на човечеството - ето на този въпрос са отговорили професор Робън Дънбар от Оксфорсдския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър.

Не е тайна, че едно от най-големите предизвикателства пред прародителите ни е било намирането на храна.

Консумирането на паднали от дърветата плодове, които били в процес на ферментация, за много от нашите прародители не е било възможно, но един клон от тях е развил толерантност към алкохола и по-късно точно от този вид еволюира и съвременният човек.

Първобитните примати, които консумирали ферментирали плодове, получавали допълнителни калории от етанола, който се съдържал в тях.

Тезата на британските учени е широко обяснена и в труда им Човечеството и алкохолът - една дълга и социална връзка.

Потвърждение на тази теза може да се намери дори в поведението на съвременните човекоподобни маймуни, които с удоволствие хапват ферментирали плодове или попийват палмово вино, което хората им предлагат.

Въпреки че на пръв поглед ферментиралите плодове не са кой знае какво предизвикателство, все пак в тях се съдържа алкохол колкото в по-слаба бира - между 1 и 4 на сто, затова и възможността за неговото метаболизиране е оказала ключова за оцеляването на вида.

Първите, които са развили способността да преработват алкохола, са били примати, които силно напомнят на съвременните горили или шимпанзета. Те са обитавали земята през миоцена и ние най-вероятно сме техни наследници.

За връзката между оцеляването на хората като вид и алкохола пръв говори калифорнийският биолог Робърт Дъдли, който смята, че способността за абсобиране на алкохола при първобитните примати се дължи основно на генетична мутация.

Онези примати, които са успели да развият уникалната способност да метаболизират етанола, са получили онова предимство, което им е помогнало да оцелеят.

Но алкохолът, който нашите прародители са консумирали, е допринесъл за оцеляването и по друг начин - опиянението е помогнало на бозайниците да се освободят от задръжките си, да се доверят едни на други и да се обединят, за да обезпечат оцеляването си.

Това е станало приблизително преди 10 милиона години. В наши дни консумацията на алкохол е почти универсална характеристика на човешките общества.

Спекулира се с идеята, че консумацията на алкохол е способствала не само да оцеляването на хората, но и за развитието на езика, изкуствата или религията.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати