ezine.bg»Статии»Любопитно»Цигарите ни карат да затъпяваме

Цигарите ни карат да затъпяваме

Цигарите ни карат да затъпяваме

Вредните навици са нещо, от което трудно бихме се отказали, още повече ако те ни доставят удоволствие. Тютюнопушенето е онази прокоба, от която страда близо половината човечество на земята. Всички осъзнават огромната вреда от паленето на цигара след цигара, но това не е в състояние да ги нака да забравят за табакерата и запалката.

Добре известно е, че тютюнопушенето вреди на белите дробове, причинява рак, свива кръвоносните съдове. Скандална новина обаче е, че цигарите са в състояние да окажат негативно влияние върху коефициента ни на интелигентност.

Ново изследване на специалисти посочи категоричния краен резултат, че пушачите имат по-ниско IQ от непушачите. Експертните оценки и проучвания сочат, че колкото по-често един човек запалва цигара, толкова повече вреди на интелигентността си, която със всеки фас се притъпява все повече и повече.

Конкретните данни от изследването показват, че младежите, които пушат по кутия или повече на ден, имат средно 7.5 по-ниско IQ от връстниците си, които не обладават този вреден навик.

Цигарите ни карат да затъпяваме

Екипът специалисти, който е достигнал до тези плачевни резултати, е подложил на изследване цели 20 211 младежи на 18-годишна възраст, влизащи в казармата. Никой от тях не бил със сериозни умствени проблеми. 28% от „опитните зайчета” пушели поне по цигара на ден, около 3% били бивши пушачи, а 68% никога не са слагали цигара в устата си.

Крайните реултати в цифри били категорични: средното IQ за непушачите било 101, а на пушачите едва 94. Нивото на интелигентност се влияело зле и силно при повишаване на броя на изпушените цигари дневно. От 98 при употребяващите една до пет цигари до 90 при онези, които пушели по кутия и повече на ден.

Крайното заключение на експертите е, че тяхното проучване не означава всъщност, че пушенето води до оглупяване, а по-скоро, че хората с по-ниско IQ е по-вероятно да посегнат към цигарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати