Как да запомняме по-лесно уроците

Четете в приятна обстановка без разсейване

Изключително полезно е да си изградите навик - ако ви се налага да учите нещо, планирайте да го правите в точно определен час всеки ден. Така се увеличава концентрацията.

За лесно запомняне на уроците действа и обратното - внезапната смяна. Това включва дълго използвано място или часове за учене. Сменете ги и вижте резултата.

Според психолозите позицията на дадена информация в текста, който трябва да научите, играе огромна роля за запомнянето. Първо се съсредоточете в средата на материала, там обикновено е по-трудната част. Или преобразувайте текста във вид, в който ще ви е по-лесно да го запомните.

Трик за лесно запомняне е четенето на глас. То улеснява ученето.

Открийте кой вид памет е развит при вас. При повечето хора това е зрителната памет. Създавайте си собствени инструменти за помощ, визуални или слухови. Те ще ви помогнат да се ориентирате по-бързо в материята, която трябва да изучите.

Свързвайте логически информацията, която учите с такава, която вече знаете. Връзката между двете увеличава способностите на паметта.

Репетирайте. Това е един от начините получената информация да бъде съхранена в дългосрочната памет. Винаги пробвайте да възпроизведете наученото.

Подредете и изучете една след друга темите, които съдържат еднакви термини. Това ще ви помогне със запаметяването на уроците.

Изпитана техника е да не се стараете да научите всичко наведнъж. Редовните и кратки упражнения са с много по-голям успех.

Концентрирайте се върху материала, който трябва да запаметите. Изберете тихо място, не губете фокуса си и отстранете нещата, разсейващи вниманието ви.

Още съвети за лесно учене вижте в горната галерия!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати