Как да се справите с гнева в няколко стъпки?

гневна жена

Висенето на дълги опашки, понасянето на забележки от колегите, шофирането през безкраен трафик, близките срещи с чиновници от държавната админнистрация – всичко това може да ви дойде в повече. Макар да се ядосвате от тези ежедневни досади, натрупването може да прерасне от кратки изблици на гняв до постоянен стрес. А животът в стрес може да бъде разрушителен и вреден.

Не е тайна, че оставянето на гнева да кипи или внезапните яростни изблици могат да навредят на вашите лични и професионални отношения. Но това също се отразява на вашето благосъстояние. Постоянното зареждане на неудовлетворение може да доведе до физически и емоционални реакции, включително високо кръвно налягане и тревожност.

Добрата новина е, че можете да се научите да управлявате и канализирате гнева си конструктивно. Вижте как да се справите с гнева в няколко стъпки:

На първо време, след като се ядосате, поемете дълбоко въздух. В критичните моменти е лесно да пренебрегнете дишането си. Но плиткото дишане, когато сте ядосани, ви държи в режим на битка или бягство. За да се борите с това, опитайте да правите бавни, контролирани и дълбоки вдишвания. Това позволява на тялото ви незабавно да се успокои.

Можете и да си казвате утешителна мантра. Повтарянето на успокояваща фраза може да улесни изразяването на трудни емоции, включително гняв и безсилие. Опитайте бавно да си повтаряте „Спокойно“ или „Всичко ще е наред“ следващия път, когато се почувствате ядосани. Можете да направите това на глас, ако искате, но можете също да си го кажете и наум.

Опитайте с успокояваща визуализация. Намирането на вашето щастливо място насред закъснение на полета или неуспех в работата може да ви помогне да се почувствате по-спокойни в момента. Когато се борите с напрежението, опитайте да нарисувате ментална картина, за да успокоите тялото и мозъка си. Помислете за истинско или въображаемо място, което ви кара да се чувствате щастливи, спокойни и сигурни.

релакс и успокоение

Моментите на силен стрес могат да изкривят възприятието ви за реалността, като ви накарат да почувствате, че няма изход. Следващият път, когато почувствате гняв, който се надига, опитайте се да проверите вашата перспектива. Спрете за момент и обмислете ситуацията, в която се намирате. Всеки има лоши дни от време на време и утре ще бъде ново начало.

Споделете яда и разочарованието си. Гневните изблици няма да ви помогнат, но това не означава, че не можете да споделитре чувствата си на доверен приятел или член на семейството след особено лош ден. Това ще ви успокои и няма да позволи на гнева да тлее вътре във вас.

Можете и да обезвредите гнева с хумор. Намирането на хумора в критична ситуация може да ви помогне да запазите балансирана перспектива. Това не означава, че просто трябва да се смеете на проблемите си, но ако ги разгледате по-безгрижно, може да си помогнете.

Следващият път, когато почувствате, че яростта ви бълбука, представете си как този сценарий може да изглежда на външен човек. Как може това да е смешно? Като не се отнасяте твърде сериозно, ще имате повече шансове да видите колко маловажни са дребните досади в голямата схема на нещата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати