Как да се справим с гадните колеги?

Как да се справите с гадните колеги?

Няма какво да се заблуждаваме – гадни колеги има, имало е и ще има навсякъде. Те няма да изчезнат – номерът е ние да намерим начин да се справяме с тях. Ако следвате съветите ни, гаднярите няма да имат думата, а вие ще си върнете спокойния сън, здравите нерви, желанието за работа и ведрото настроение към света. Ето и как да се справите с гадните колеги?

Игнорирайте заядливеца!

Някои хора живеят само за да се заяждат. Сякаш това ги храни и ги кара да се чувстват щастливи. Те си умират от удоволствие, когато заяждането им ви нарани. Колкото повече страдате, толкова по-доволни са те. Колкото повече им се връзвате, толкова по-жестоки в обидите си ще стават заядливците. Научете се да не се поддавате на провокациите им. Игнорирайте ги – не отговаряйте, не показвайте, че сте засегнати, правете се, че не ги чувате. А най-добре е да им се усмихнете и да ги попитате „На мен ли говориш, извинявай – не те чух! “. Те просто ще си умрат от яд и ще ги обезвредите моментално. Постепенно ще загубят интерес към вас, тъй като не отвръщате на заяждането им, а после ще си намерят друга жертва.

Говорете прямо, гледайте ги в очите

Ядосани ли сте на колегите?

С друг тип хора, които злословят зад гърба на другия, се налага да бъдете директни, да им покажете, че сте наясно с подлите им номерца и не ви е страх. Погледнете ги открито в очите и им кажете, че знаете какво говорят за вас. Липсата на страх ще ги стресне, самите те са страхливци, щом сплетничат зад гърба ви.

Не се сприятелявайте

Не забравяйте, че колегите са предимно колеги. Не се сближавайте прекалено много с другите и не се сприятелявайте с тях. Вършете си работата и не споделяйте съкровени тайни. Най-добре е да спазвате дистанция, особено с тези, които се държат лошо с вас. Напомняйте им, че сте колеги и всеки трябва да изпълнява задълженията си професионално.

Обърнете се за помощ към шефа

Трудно общуване с колегите

Нека ви наричат доносник, предател и каквото си искат. Шефът е този, който трябва да решава конфликтите на работното място. Ако не той – специализираният отдел, който отговаря за човешкия ресурс и комуникацията. Истината е, че ако не уведомите за проблема и не поискате помощ, то той едва ли скоро ще се реши. Дръжте шефа винаги информиран за това, което е необходимо да знае.

Да напуснем работа – само в краен случай

Понякога се налага, но наистина, това е крайна мярка. Ако обичате работата си, няма нужда да бягате заради гаднярите на работното ви място. Но може да поискате да преместят тях. Мотивирайте се с това, че пречат на работния процес и създават лош работен климат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати