ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Изненадващи ползи от плетенето

Изненадващи ползи от плетенето

Ползи от плетенето
Снимка: pixabay.com

Плетенето има своите практически приложения, като разтоварващо хоби, и ако редовно посягате към вълната, вероятно сте наясно колко релаксиращо може да бъде това вековно забавление. 

Е, изглежда, че отделянето на час за изработка на хубав пуловер или одеяло, има повече ползи за вашето здраве, отколкото някога сте могли да си представите. 

Изследванията показват, че плетенето не само осигурява изобилие от „текстилна терапия“, но може да има и няколко други положителни ефекти върху вашето физическо и емоционално благополучие, някои от които наистина са изненадващи.

Запознайте се по-подробно с ползите от плетенето!

Плетени ръкавици

1. Изпълнява същата функция като медитацията.

След като сте научили как да плетете правилно и сте в състояние да контролирате куките си, без активно да мислите какво правите, целият процес може да бъде изключително релаксиращ. Повтарящото се действие създава ритъм, който е чудесен за успокояване на ума и предлага много от същите ползи като медитацията.

2. Може да подобри вашите двигателни умения.

Различните действия и процеси, използвани при плетене, се контролират в отделни области на мозъка. Това означава, че добрата сесия за плетене осигурява широкообхватна, многопластова „работа“ за вашето сиво вещество. Плетенето е добра терапия за хора със слаба памет и пациенти с Алцхаймер.

Плетени чорапи

3. Защитава дългосрочното здраве на мозъка ви.

Плетенето не само има ползи за двигателните ви умения, но също така насърчава и други форми на здравето на мозъка. Стимулирането на толкова много различни участъци от мозъка, докато плетете, помага да се поддържа когнитивната функция, особено когато остареете.

4. Може да помогне за предотвратяване на артрит и тендинит.

Ако искате ставите ви да останат здрави, тогава е важно да ги използвате. Плетенето помага това да се случи.

5. Плетенето се бори с тревожност, стрес и дори депресия.

Колкото и да се стараем, неизбежно е да изпитваме стрес и депресия в различни моменти от живота си. Плетенето обаче може да ви помогне да облекчите симптомите по много начини, тъй като успокоява и същевременно ви кара да насочите си вниманието си към нещо друго.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати