Стрес в офиса? Ето го решението!

Стрес в офиса

В днешно време всеки до някаква степен е изложен на стрес. Най-голям дял според различни проучвания заема стресът на работното място, който много хора носят със себе си у дома. А това вреди не само на тях, а и на близките им.

Има различни техники за борба със стреса, но като цяло, повечето не са подходящи за изпълнение по време на работа. Няма как, колкото и релаксираща да е, йога позата лотос ще предизвика най-малко недоумение сред колегите ви, ако започнете да я правите по средата на офиса.

Ново проучване твърди, че може да се избавим от стреса в офиса по по-практичен начин. Според данните отворените работни пространства без прегради между бюрата насърчават служителите да бъдат по-активни и помагат за ограничаване на стреса.

Ние се превръщаме във все по-заседнала работна сила и всичко, което можем да направим, дори пасивно, за да стимулираме физическата активност, ще има огромни ползи, казва водещият изследовател Кейси Линдберг.

Отворен офис

Ученият и неговите колеги проследили нивата на физическа активност и стрес на 231 държавни служители, всички от които били описани като здрави. Някои работели в отворен офис, с ниски дялове между бюра или изобщо никакви. Други работели в офиси, оборудвани с кабинки с високи стени или в напълно оградени помещения.

Работниците в отворените офиси били с 20% по-активни от тези в кабинки и с 32% по-активни от колегите си в кабинети, установило проучването. И в сравнение с по-заседналите колеги, по-активните работници имали 14% по-ниски нива на стрес извън офиса.

Разликата в активността в офиса може да се дължи отчасти на повишената информираност на другите, когато са в открита работна среда, казва Линдберг. Това може да подтикне работниците да се придвижват в търсене на поверителност, когато трябва да свършат нещо лично или да говорят по телефона с други хора.

Проучването също така показало, че мъжете са по-активни от жените, а по-младите служители имат по-високи нива на стрес от по-възрастните.

Работно място

Линдберг отбеляза, че макар да изглежда, че оформлението на отворения офис е свързано с по-добро психично здраве, проучването не доказва причина и следствие. Други функции на офис дизайна, като достъп до стълбищни помещения или неофициални места за срещи, също могат да повлияят на стреса на работниците, според данните на изследването.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати