Защо днешните връзки се разпадат толкова бързо

раздяла

Живеем във време, в което разводите и честите раздели като че ли са нещо съвсем нормално. Да, ама не съвсем. Нито е нормално, нито е препоръчително да се създава подобна нестабилна и деструктивна среда за самите нас, за децата ни, за обществото като цяло.

Но е факт – връзките днес се разпадат толкова бързо, колкото никога друг път в историята. На какво се дължи това и кои са най-честите причини за липсата на устойчивост във връзката между двама души?

Липса на компромиси

Оказва се, че в съвременния свят компромиси се правят все по-рядко и по-рядко. Тук дори не става въпрос за някаква сериозна саможертва или отричане от собствените възгледи, а за отстъпчивост и желание за конструктивна промяна в името на общото настояще на двама души.

Компромисът и промяната са много по-трудни и изискват усилие. Много по-лесно е да се проявява пасивност и инертност, а именно те са едни от основните причини за разпадането на днешните връзки.

Лошата комуникация

Съвременните имат проблеми с комуникацията помежду си. Това се доказва непрекъснато от психологически и социологически проучвания. Причината е, че днес общуваме много повече с дигитални средства, отколкото «очи в очи», което е необходимо за една здрава връзка.

Заблудите на информационното общество

Поради непрекъснатата информация, която получаваме от телевизията, интернет и останалите информационни канали, у нас се създава заблудата, че винаги можем да получим нещо по-добро от това, което имаме.

причини за разпад на връзката

Заблуждаваме се също, че светът изобилства от прекрасни мъже и жени, които само чакат нас да останем свободни, за да ни се отдадат напълно. Изобилието от образи и възможности ни кара да сме все по-недоволни от партньора си и да жадуваме за друг – по-красив, по-богат, по-добър, по-интелигентен, с по-голямо чувство за хумор. Поради тази идея връзките днес са много по-нетрайни отпреди.

Еманципацията на жените

Независимостта и равноправието, на които се радват днешните жени, е нещо прекрасно, но носи и своите негативи. Развитите държави предлагат такива възможности, при които жените чудесно могат да оцеляват и да се справят сами – без мъж.

Те имат кариера, доходи, чудесно място за живеене, автомобили и са способни дори сами отглеждат децата си – независимо, че всичко това често е много трудно. Мисълта «Всичко си мога сама и нямам нужда от теб» води до по-бързо отказване от полагане на усилия за стабилизиране и изграждане на връзката от страна на дамите.

Смяната на ролите жена-мъж

Тук споменаваме изземането на чисто мъжките дейности от ръцете на силния пол, което отново е свързано с еманципацията, но и по-голямата слабохарактерност на съвременните мъже, които са склонни да влагат много по-малко сили за задържането на връзките с противоположния пол.

Може да се твърди, че ролите мъж-жена до известна степен са разменени, при това без да засягаме темата за свободата на половата ориентация. Мъжете се държат много по-женски, а жените много по-мъжки – факт, който води до бързо разпадащи се връзки и самотно живеещи мъже и жени.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати