Учтиви жестове, които могат да са обидни

Обидни жестове

Има много учтиви жестове, които никога няма да излязат от мода. Думите моля и благодаря е малко вероятно да обидят някой. Не всяко привидно учтиво поведение обаче се възприема като такова, затова вижте какво мислят професионалистите по този въпрос. Ето кои учтиви жестове могат да са обидни:

Когато мъжът се изправя, щом дамата стане от масата

Етикетът диктува, че мъжът трябва да се изправи, когато жената стане от масата. Но според експерта по елегантност Дженифър Лин този жест може да се изтълкува като груб, защото привлича ненужно внимание към жената, която напуска мястото си.

Задаването на твърде много въпроси на първа среща

Въпреки че е добре да покажете интерес към човека, с когото сте на първа среща, не трябва да прекалявате с въпросите. Ако засипете човека срещу вас с безброй въпроси, той или тя може да се почувства притиснат.

Да подраните за среща

Учтиви жестове

Макар че ранното пристигане донякъде показва учтивост, да цъфнете пред нечия къща 20 минути по-рано може да окаже ненужен натиск върху другия човек.

Да настоявате да платите сметката

От ваша гледна точка да платите сметката в ресторанта може да изглежда като много учтив жест, но човекът, с когото сте на среща, може да има съвсем различно мнение по въпроса. Ако не сте сигурни как се чувства вашият спътник по отношение на този жест, не настоявайте, а просто предложете небрежно.

Обръщение към непознат с госпожо или господине

Вашите родители вероятно са ви учили да се отнасяте към всеки възрастен или непознат с господине или госпожо. Проблемът с това обаче е, че може да накарате този човек да се почуства стар.

Публично извинение

Във филмите публичното извинение изглежда като много романтичен жест. В действителност обаче това драматично излияние допринася повече за вас, отколкото за човека, на когото искате извинение. Освен това извинението на публично място може да предизвика сцена и да накара хората да се почувстват некомфортно. Когато става дума за извинение, специалистите съветват да го направите насаме и без излишен театър.

Да носите подарък, когато в поканата е посочено друго

Ако в поканата пише без подаръци, не пренебрегвайте това. Ако отидете с подарък, така ще смутите останалите гости, които са дошли без подарък.

Коригирането на нечия граматика

Внимавайте с жестовете на първа среща

Въпреки че може да ви се стори полезно да коригирате нечия граматика, това всъщност е много грубо. Правейки подобни забележки на друг човек, ще го накарате да изпита смущение затова, че е допуснал грешка.

Да правите твърде много комплименти

Не всички обичат да са в центъра на вниманието, а правенето на твърде много комплименти е сигурен начин да накарате човека, към когото ги отправяте, да се почувства странно. Това може да бъде възприето като обидно поведение.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати