ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Масажирайте любимия за двойно удоволствие

Масажирайте любимия за двойно удоволствие

Масажирайте любимия за двойно удоволствие

Огромната наслада и удовлетворение да направите нещо, което би зарадвало любимия или близките ви е нещо, което всеки от нас е изпитвал повече или по-малко. Чувството на вътрешно удоволствие от това, че сте сторили нещо хубаво, което е зарадвало човека до вас е тънък психологичен момент, от който не трябва да се лишаваме. Напротив, колкото по-често проявявате такива алтруизтични актове, толкова по-добре и за вас.

Оказва се, че когато правите нещо мило и приятно за някой свои любим човек, удоволствието за вас от сторенето е ако не двойно по-голямо от това на човека реципиент на вашите действия, то поне е равносилно. Твърдението има и научна обосновка, като учените дават конкретен пример и модел на това правило чрез един обикновен акт на взаимност, какъвто е масажът. Според специалистите масажът успокоява едновременно и този, който го получава, и този, който го прави.

Масажирайте любимия за двойно удоволствие

Изследването е проведено от американски учени, а резултатите от него посочили, че ефектът от масажа оказва благотворно влияние не само върху човека, на когото се прилага, но и върху самия масажист. Ефектът на двойното удоволствие се засилвал още повече, ако между двамата души има силна емоционална и психическа връжка или с други думи – ако сте близки.

Според специалистите американци масажът е едни отличен начин да успокоим себе си, близките си и да им засвидетелстваме нашата обич и признателност. Резултатите от изследването дават данни и за случаите, когато масажираме малко дете. Ако разтривате нежно тялото и крайниците на бебе, ползите върху вашия мозък и физика са много по-големи от приятното чувство за новороденото.

Масажирайте любимия за двойно удоволствие

Плавните и леки движения върху бебешката кожа са способни да намалят нивото на хормоните на стреса във вашия организъм, а едновременно с това правите своеобразен подарък на психическата си хармония и цялостно състояние на нервната система, като паралелно се подобрява и настроението ви.

Според експертната обосновка на специалистите и най-вече на психолози, този двоен благотворен ефект от правенето на един обикновен масаж на любим човек се дължи най-вече на ефекта на докосването. Докосването в случая прераства в акт на „споделяне” и на осъзнаване, че оказвате помощ на друго човешко същество.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати