ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Коя храна прави мъжете по-привлекателни?

Коя храна прави мъжете по-привлекателни?

Коя храна прави мъжете привлекателни

Мъжете, които нямат късмет в любовта, може да се наложи да ядат повече чесън - това е заключението, до което достигат изследователи от университета в Стърлинг и Пражкия университет Чарлз. Според тях чесънът прави мъжете по-привлекателни.

В експеримента участват 42 мъже и 82 жени: на мъжете се предлагат или чесън с хляб и сирене, или капсули с екстракт от чесън. След това контролната група жени са посочили коя миризма на противоположния пол е най-приятна за тях. Оказало се, че консумиращите скилидки чесън са по-предпочитани.

След това изследване, се сочи, че към полезните свойства на чесъна, може да се добави и това, че увеличава мъжката привлекателност.

Очевидно тук са включени същите механизми, които помагат на животните да оценят потенциалния си партньор за чифтосване по аромат.

За да оставят здрави потомци и да ги отглеждат успешно, и двамата родители трябва да са също здрави, устойчиви на инфекции и пр. В чесъна има бактерицидни молекули, антиоксиданти и вещества, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Всеки, който яде чесън, изглежда по-здрав и следователно по-подходящ като потенциален партньор и бъдещ баща.

Някой ще каже, че хората нямат толкова добро обоняние, че подобно на животните да разчитат такава информация чрез обонянието си. Въпреки това миризмите могат да повлияят на поведението ни, дори когато не сме запознати с този доклад.

Чесън

Най-известният подобен пример е така нареченият „експеримент с миришещи тениски“ - през 1994 г. швейцарският биолог Клаус Ведекинд установява, че жените избират онези мъже, които имат подходящ имунитет, както и тези, чиито генетични данни биха помогнали за формирането на силна имунна система при децата.

Има и други изследвания, които показват, че миризмата на тялото може да съдържа не само информация за нашия имунитет и здраве, но и следи от емоциите, които изпитваме.

Известно е например, че негативните преживявания като страх или отвращение, определено оставят миризмата си в потта, която може да бъде "прочетена" от друг човек.

Така става ясно и защо жените може да предпочетат любителите на чесъна от противоположния пол. Вярно, тук трябва да се направи важно уточнение - става въпрос за миризмата на тялото, а не за дъха, който след четири скилидки чесън ще ухае така, че дори и да сте принц на бял кон, едва ли ще имате успех с жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest