Ето как да не се превърнете в мишена за интернет измамници

Ето как да не се превърнете в мишена за интернет измамници

Според данни от Федералната търговска комисия през 2019 г. са били подадени близо 1.7 милиона доклади за измама, а сумите, присвоени от измамниците, надхвърлят 1.9 мириарда долара.

Макар да е вярно, че измамниците стават все по-изобретателни, това не значи че не можете да се предпазите от тях.

Вижте какви стъпки можете да предприемете, за да не се превърнете в следващата мишена на измамник!

1. Винаги актуализирайте софтуера на вашия компютър

Киберпрестъпниците постоянно търсят начин да нарушат протоколите за сигурност на вашия компютър. Ето защо е много важно софтуерът на вашия компютър винаги да е актуализиран с най-новата версия.

Важно е да знаете, че един хакер лесно може да използва пролуките в сигурността на стария ви софтуер и да открадне всичките ви данни.

2. Не използвайте една и съща парола за всеки акаунт

Не си мислете, че хакерите си седят и гадаят каква е вашата парола. Те влизат в системите за сигурност на големи компании и след като разберат паролата ви, те ще се опитат да я използват във всичките ви други акаунти.

3. Избягвайте обществените WiFi мрежи

Социалните мре

Обществените WiFi мрежи са като безплатна шведска маса за хакерите.

Това е така, защото те често са незашифровани и така стават уязвими за хакерска атака. На кратко, всичко, което гледате, всяка парола, която потвърждавате, и всяка покупка, която правите, използвайки обществен WiFi, ви прави лесна мишена за интернет измамниците.

4. Не отваряйте подозрителни имейли

Измамниците обичат да разкриват информация за жертвите си чрез практика, наречена фишинг. Това се прави, като ви изпратят имейл от социална медия и ви помолят да потвърдите или предоставите личните си данни.

5. Внимавайте с онлайн запознанствата

Един от многото начини да станете жертва на измамник, са сайтовете за запознанства. Много често всичко започва с обикновен разговор и накрая се стига до невероятна и трогателна история, която изисква парична помощ и т.н.

6. Не участвайте в онлайн викторини

Интернет измамници

Всички тези онлайн тестове и викторини във Facebook, които твърдят че могат да ви кажат любимата ви храна въз основа на моминското име на майка ви, не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Измамниците използват тези данни, за да хакнат вашите акаунти или да отворят кредитни карти на ваше име.

7. Избягвайте да споделяте прекалено много в социалните медии

В днешно време е обичайно хората да споделят всяка своя мисъл в социалните медии. Но хакерите само това чакат, да споделите повече информация за себе си, която може да е част от вашата парола.

8. Не разкривайте лична информация по телефона

Крадците на самоличност правят всичко възможно да получат всякаква информация, която след това могат да използват за фалшиви сделки и много други финансови измами.

9. Не пазарувайте от съмнителни сайтове

Предпазване от интернет измами

Пазаруването от фалшив уебсайт може да доведе до кражба на вашата самоличност. Преди да направите покупка в сайт, който не сте използвали преди, уверете се че той е легитимен, като потърсите името на сайта Whios, така ще разберете дали е регистриран законно.

10. Не запазвайте личната си информация на споделени компютри

Има си причина уеб браузърите винаги да ви предупреждават да не запазвате данните си за вход на споделени компютри. Дори да е на работен компютър, който използвате само вие, няма как да сте сигурни дали друг няма да го използва, като ви няма.

11. Не приемайте покани за приятелство от непознати

Понякога измамниците създават фалшиви профили в социалните мрежи, за да стигнат по-лесно до жертвите си. Веднъж щом ги приемете в приятелския си кръг, измамниците започват да събират информация за вас, която по-късно могат да използват за различни измами.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати