Как да се научим да споделяме чувствата си лесно

споделяне на чувствата

Важен аспект при постигане на личностно развитие е възможността ни да споделяме свободно чувствата и емоциите си. Това може да става, както директно, казвайки го или чрез невербалното общуване. Въпреки това не винаги е лесно да направим това по ред причини, като за целта имаме нужда от лична практика и увереност да споделяме. За щастие съществуват няколко лесни начина да се научите да правите това и да споделяте вашите емоции с хората около вас.

Осъзнаване

Ако беше толкова лесно хората сами да осъзнават какво усещат винаги, то и психолозите не биха съществували като професия. В действителност понякога ние самите не си признаваме, че харесваме някого например. Това разбира се е най-простичкия пример, тъй като морето от чувства е необятно. Първата стъпка на осъзнаването се състои в това да опознаем по-добре себе си и да приемем своите емоции.

Няма от какво да се срамуваме или да се притесняваме, както и не бива да се противопоставяме на емоциите си, тъй като това е силен психологичен стрес за организма ни. Можете да започнете да си водите дневник, тъй като е доказано това, че на хартия е много по-лесно да дадем воля и свобода на чувствата си, както и да ги опишем, приемем и осъзнаем.

Признаване

И така, след като вече сте преминали успешно през първата стъпка е време уверено и смело да признаете емоционалната си душевност, тъй като тя е следващата крачка, за да можете да се научите спокойно да споделяте чувствата си с околните. Бъдете готови и за това, че понякога нашия собствен самоанализ може кардинално да се отличава от това по какъв начин ни възприемат околните.

Съсредоточете се върху себе си и не мислете за това сега. Влизането в контакт с вашите лични емоции, преживявания и дори страхове е огромна крачка и напредък по пътя на споделянето с вашите близки и приятели. Бъдете уверени, че след като анализирате душевното си състояние, ще откриете сами за себе си, колко е богат вътрешния ви свят и градиента от емоции, които можете да изпитвате, но досега дори не сте признавали това пред вас самите.

Опитайте се да разберете поради каква причина се притеснявате да споделяте чувствата си

Замисляли ли сте се колко важна роля играе споделянето в една връзка и как ако спрете да правите това, можете да разрушите много бързо това, което с години сте градили? Не позволявайте на страха или дори личния ви егоизъм да превземе живота ви. Научете се, че именно споделянето е пътя към щастието в личностните ви отношения с партньора, близките, семейството и приятелите. Ако усещате, че нещо ви спира да кажете всичко в очите, то анализирайте подробно ситуацията и кой фактор може да е станал движещ, за да се получи това.

Място, време и обстановка

Този фактор е не по-малко важен, за да можете спокойно да споделите чувствата си. Ако искате събеседникът ви наистина да ви изслуша и да разберете тревогите ви или радостта, тогава бъдете готови да анализирате не само себе си, но и ситуацията, както и емоциите на събеседника ви. Все пак едва ли човек, който е в състояние на силен гняв или страх, би ви слушал много внимателно и съсредоточено. Ние сме рационални същества, способни да анализират своето поведение и чувства, както и на околните, затова използвайте това в своя полза.

Имате право да чувствате, да споделяте, да обичате

Често хората подценяват факта, че и те са достойни да изпитват всички онези щастливи или дори горчиви на моменти емоции. Понякога трябва да бъдете мъничко и егоист в този план. Вие не сте длъжни да спазвате стереотипите на обществото и да си слагате маска, преструвайки се че винаги сте радостни и всичко е наред. Така само ще увеличавате “емоционалния” ви багаж, който ще ви преследва като черна сянка зад ъгъла винаги и няма да ви дава да изградите честни и истински отношения.

Бъдете уверени

как да споделяме чувствата си

Няма нищо лошо в споделянето на душевния ви свят с хора, които дори не познавате много добре. Ако говорите с увереност и честност, другите ще ви слушат и уважават, но ако редовно проявявате несигурност, потайност и скованост - ще ви обърнат гръб.

Изразете своята благодарност

Винаги изразявайте своята благодарност към събеседника си за вниманието и разбирането, тъй като все пак той има избор да ви слуша или не. Това може и да е само дума за някои, но значи толкова много и може да ви помогне при изграждането на доверители и честни отношения, както и да ви е по-лесно да споделяте емоциите си.

Винаги се отнасяйте с уважение към човек до вас

Никой не обича арогантните и злобни хора, затова не очаквайте ако се държите надменно околните да ви уважават. Това може да ви помогне и да се отпуснете при споделянето на емоциите си. Старайте се да не използвате неуважителен тон, който да подсказва че човека до вас едва ли не е длъжен да ви слуша. Отнасяйте се с околните така, както искате те да се отнасят с вас.

Споделяйте емоциите си и тревогите

Необходимо е да споделяте, както положителни, така и отрицателни чувства. Ако ги подтискате, то тази натрупана енергия може да се превърне в бомба със закъснител. За да избегнете емоционалната експлозия в най-неподходящия момент, трябва да изразявате чувствата си свободно.

Ако в началото ви е трудно да изразите и да споделите емоциите си, то тогава можете да отпуснете този емоционален товар и по други начини - рисуване, танцуване, във фитнеса или дори чрез водене на дневник. Важно е да дадете свобода на чувствата си и да не ги подтискате в себе си. И запомнете, че ако се чувствате жертва на обстоятелствата и отношенията, то просто направете крачка към вас самите и бъдете уверени, че с практика и увереност ще успеете да се научите да насочвате тази емоционална енергия в правилното русло, както и да я споделяте свободно.

Виж повече

Рейтинг

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати