Последствията от коронавируса: Как реагират мъжете и жените?

Последиците от коронавируса
Снимка: geralt/ pixabay.com

Пандемията от коронавирус предизвика смут в икономиките по целия свят. Страхът от неизвестното, социалната изолация и тревогите за бъдещето се отразиха съществено върху психиката на голяма част от световното население.

Оказва се обаче, че мъжете и жените реагират различно на последствията от коронавируса. Силният пол се притеснява повече от икономическите последици от пандемията, докато нежният – за здравето на семейството и приятелите си.

Изследването е направено от Лондонския университет сред 2 500 души. Те са били помолени да опишат какви са чувствата им в настоящата ситуация. Любопитно е да се отбележи, че проучването е проведено на 6 и 7 април – моментът, в който премиерът на Великобритания Борис Джонсън бе приет в болница и безпрецедентната реч на кралица Елизабет II.

Рецепиентите са имали право да изберат отговорите си от няколко категории: безпокойства за здравето, болест/смърт, семейство и приятели, национално въздействие, други.

Жените два пъти по-често са отбелязали категория семейство и приятели – 7, 7%, а едва 3, 9% от мъжете са дали същия отговор.

И обратно – представителите на силния пол два пъти по-често са посочвали отговори, свързани със състоянието на държавата, управлението и икономиката – 7%, а едва 2, 6 на сто от жените са посочили този отговор.

Макар че и двата пола са били много разтревожени от ситуацията, жените все пак са изпитали повече тревога и стрес.

Стрес при коронавирус

Подобно проучване е правено в почти всички държави по света, включително и в България. Месец след началото на извънредното положение, нагласите на българите са били следните: 88% от запитаните се притесняват от възможността техните близки да се заразят с коронавирус.

Но над 90% от хората са били по-разтревожени от икономическите последици от епидемията и мерките за предпазване от коронавирус, които се прилагат за контролирането

86% от българите смятат, че предстои сериозна икономическа криза, а повече от половината работещи се тревожат, че ще загубят работата си.

През последните дни обаче бе публикувано ново проучване, според което българите са една от нациите с най-ниска степен на паническо притеснение.

Изследването на Kantar TNS потвърждава, че българският народ се притеснява повече за икономическите последици от коронавируса.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати