ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да изберем добър психолог?

Как да изберем добър психолог?

Как да изберем добър психолог

На 4 април светът отбелязва световния ден на психолога. Ако допреди няколко години в България думата психолог беше плашеща, то днес е една от най-познатите ни. В наши дни посещението на психолог е нещо съвсем нормално, дори препоръчително.

Предвид напрегнатото ни ежедневие и липсата на време ни се струпват куп тревоги, които с времето се превръщат в големи и нерешими проблеми.

И точно за такива случаи и моменти насреща е добрият психолог

Но как да изберем добър психолог? Първо, нека дефинираме какво означава всъщност добър психолог?

Сега ще си кажете, добър психолог е този, който ще разреши проблемите ми.

За съжаление, не е така. Дори и най-големият професионалист не може да разреши проблемите ви. Просто това не е целта на психолога. Неговата цел е да те накара да погледнеш дълбоко в себе си, да се научиш да разчиташ знаците на собственото си подсъзнание. Едва тогава ти сам да намериш най-доброто решение за своя проблем.

Психологът не ни тегли на синджир през дебрите на нашия мозък и не измисля нови пътеки, а ни показва старите пътеки в подсъзнанието по нов и различен начин.

Напоследък много хора се дипломираха като психолози.

Как да изберем добър психолог?

Всеки има нужда от психолог

- На първо място, трябва да го усетите като човек, пред който бихте говорили за всичко и на който бихте се доверили. Вашата вътрешна нагласа е по-важна от степента на професионализъм;

- Потърсете реални мнения във форуми и сред приятели;

- Не пестете пари. Една евтина консултация с недостатъчно обучен психолог може да нанесе повече вреди от колкото ползи;

- Не подценявайте младите специалисти, доста често те са много ентусиазирани и отдадени.

Дори да сбъркате в правилната си преценка за избора си на психолог, не се отчайвайте. Вземете най-доброто от ситуацията и го приемете, че така вече ще знаете какъв трябва и не трябва да бъде бъдещият професионалист, с когото ще се срещнете.

Съветвам ви да не се отказвате, защото грижата за човешката душа е много важна, дори по-важна от здравето. Защото болното тяло не е задължително да повлияе на вашата психика, но менталните проблеми могат да повлияят на здравето ви.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest