ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да изберем добър психолог?

Как да изберем добър психолог?

Как да изберем добър психолог

Ако до преди няколко години в България думата психолог беше плашеща, то днес е една от най-познатите ни. В наши дни посещението на психолог е нещо съвсем нормално, дори препоръчително.

Предвид напрегнатото ни ежедневие и липсата на време, ни се струпват куп тревоги, които с времето се превръщат в големи и нерешими проблеми.

И точно за такива случаи и моменти насреща е великият психолог!

Но как да изберем добър психолог? Първо нека дефинираме какво означава всъщност добър психолог?

Сега ще си кажете, добър психолог е този, който ще разреши проблемите ми.

За съжаление, не е така. Дори и най-големият професионалист не може да разреши проблемите ви. Просто не е това целта на психолога. Неговата цел е да те накара да погледнеш

дълбоко в себе си, да се научиш да разчиташ знаците на собственото си подсъзнание и едва тогава, ти сам да намериш най-доброто решение за своя проблем. Психологът не ни тегли на синджир през дебрите на нашия мозък и не измисля нови пътеки, а ни показва старите пътеки в подсъзнанието, по нов и различен начин.

Всеки има нужда от психолог

Напоследък много хора се дипломираха като психолози. Как да изберем добър психолог?

- На първо място трябва да го усетите като човек пред, който бихте говорили за всичко и на който бихте се доверили. Вашата вътрешна нагласа е по-важна от степента на професионализъм;

- Потърсете реални мнения във форуми и сред приятели;

- Не пестете пари. Една евтина консултация с недостатъчно обучен психолог може да нанесе повече вреди от колкото ползи;

- Не подценявайте младите специалисти, доста често те са много ентусиазирани и отдадени.

Дори да сбъркате в правилната си преценка за избора си на психолог, не се отчайвайте. Вземете най-доброто от ситуацията и го приемете, че така вече ще знаете какъв трябва и не трябва да бъде бъдещият професионалист, с когото ще се срещнете.

Съветвам ви да не се отказвате, защото грижата за човешката душа е много важна, дори по-важна от здравето. Защото болното тяло не е задължително да повлияе на вашата психика, но менталните проблеми могат да повлияят на здравето ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати