Последици от липсата на социален живот

Последици от липса на социален живот

Времената, в които живеем, по един или друг начин често водят до липсата на социален живот. Дали поради здравословни проблеми, заради дистанционна работа или дистанционно обучение, просто поради нежелание за общуване с другите – няма значение.

Факт е, мнозина от нас са подложени на дълготрайна липса на социални контакти. До какво може да доведе това? Последиците от липса на социални контакти често не са благоприятни и обикновено се свързани с адаптацията към обществото и реализацията в социална среда. Ето най-честите последици, които са резултат от липсата на социален живот.

Неумение за водене на комуникация

Продължителната липса на социален живот може да повлияе негативно на уменията за общуване, които сте придобили до този момент, а също – да попречи те да се развият, ако сте в прекалено млада възраст. Хората, които почти не общуват „на живо“ продължително време, започват да изпитват сериозни затруднения във воденето на разговор.

Те не знаят как да се държат в различни ситуации, какви думи да използват, както и кое е адекватното поведение на определени места. Лошото е, че след няколко провала в комуникацията с другите те просто се отказват – защото така е по-лесно и защото се страхуват да се изправят „очи в очи“ със ситуации, изискващи социални контакти и комуникация.

Имаме нужда от социален живот

Несигурност, страхове и тревожни разстройства

Обикновено колкото повече отвиквате от взаимодействието с обществото, толкова повече ще се страхувате да бъдете активни отново. Това води до страх от вземане на решения, страх от изяви пред публика, страх от инициативи, от нови начинания, от влизане в нов кръг от хора и т.н.

Когато тези страхове преминат границата на нормалното, може да се отключат тревожни разстройства. Най-честите са паническо разстройство и генерализирана тревожност. Влиза се в омагьосан кръг – липса на социален живот, който предизвиква страх от социален живот, което води до още по-голяма изолация. На по-късен етап това може да доведе до отключването на депресии.

Замяна на реалния социален живот с виртуален

Невъзможността или нежеланието за социален живот често водят до там, че човек създава свой собствен нереален свят, в който да пребивава. Това може да е социална мрежа в интернет, компютърна игра, кино свят, литературен свят и т.н.

Изолацията вреди на социалния живот

Така се подменя липсващия истински кръг от хора с едни алтернативни социални преживявания, които създават илюзорно общество. Това може да доведе до заблудата, че нещата в реалността се случват като в интернет, като на филм или като в книга. В крайна сметка или настъпва все по-голяма отдръпване от истинския социален живот, или повторното връщане в него не е адаптивно и достатъчно адекватно.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати