Целувките са изобретени от... маймуните

Целувките са изобретени от... маймуните

Целувката може да накара сърцето да изпомпва с един литър кръв повече от нормалното, а освен това кара лицето да движи цели 28 мускула, повишава кръвното налягане и изгаря десетина калории.

Но откъде изобщо у човек се появява желанието да впива устните си в чужди устни? Канадски физиолози смятат, че желанието ни да се целуваме е само потвърждение на тезата, че сме представители на животинския свят.

Кучетата, котките и много други бозайници с интерес помирисват един друг не само по главата, но най-вече под опашката. Според физиолозите връзката е следната: както анусът, така и устата е отвор на храносмилателната система.

Точно с това се обяснява и повишения интерес на мъжете към дамското дупе. Целувката уста в уста е изобретена не от кого да е, а от маймуните. Физиологическата цел на този ритуал е да се размени антигенен материал за анализ.

С други думи имунната ни система се опитва да определи доколко има шанс потомството от този човек да излезе здраво. Колкото и странно да изглежда, мозъкът ни анализира дори предположения от типа на ще има ли майката проблеми по време на бременността.

Целувките са изобретени от... маймуните

Точно с тази цел ние вдишваме аромата на партньора, танцуваме и се целуваме. Така жената получава антигенен материал предварително и рискът от помятане и раждане на болно дете намалява.

С анализа на генетичния материал, попаднал в устата ни, се заемат специални клетки – макрофаги. Те образуват строго организирана система, която е аналогична на нервната система.

Но ако нервната система анализира и запаметява обикновена информация от околния свят, то имунната система обработва генетичната информация. При общуването си ние се осланяме на нея.

Така решаваме дали даден партньор е наистина желан или трябва по-скоро да се отървем от него. Жената се целува с около 80 мъже, преди да спре избора си върху този, който ще стане баща на децата й.

Според много психолози целувката поне веднъж дневно се отразява благотворно върху психическото ни здраве. Съществуват жени, които твърдят, че получават оргазъм само от целувка уста в уста.

За да бъде обаче наистина благотворна за тялото, целувката трябва да продължава не по-малко от три минути. Тогава в организма се изработват много хормони на щастието – ендорфини.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати