Факти за мозъка, които ще взривят ума ви

Факти за мозъка, които ще взривят ума ви

Човешкият мозък несъмнено е най-сложният орган в телата ни, а според учените - и най-сложният обект в цялата Вселена.

Мозъкът на възрастен човек е дълъг само 15 см, но съдържа стотици километри кръвоносни съдове и милиарди неврони, които консумират една пета от енергията на тялото.

Вижте и останалите умопомрачителни факти за мозъка.

Факти за мозъка

Мозъкът има достатъчно памет, за да съхрани цялата информация от интернет

Според научните открития мозъкът може да съхрани астрономически петабайт данни. И докато компютрите използват двуично кодиране (редуващи се единици и нули), мозъкът използва 26 вида кодове.

Мозъкът произвежда електричество!

Мозъкът ви може да генерира достатъчно електричество, за да захрани няколко крушки. Тази енергия се произвежда, когато глюкозата и кислородът се комбинират в малки клетъчни електроцентрали, наречени митохондрии.

Неврони и мозък

Мозъкът съдържа почти 90 милиарда неврони!

Това е около половината от броя на звездите в нашата галактика. Невроните, от своя страна, са отговорни за изпращането и приемането на сигнали от мозъка.

Гръбначният мозък носи информация от мозъка до тялото и обратно!

Мозъкът и гръбначният мозък съставляват централната ни нервна система. Мозъкът работи като команден център, който изпраща сигнали чрез гръбначния мозък, за да улесни телесните функции, като движението на мускулите и дишането.

Средният мозък тежи 3 кг

Мозъкът се състои от 60% мазнини, всъщност това е най-тлъстият орган в човешкото тяло. Мазнините са важни за мозъка, защото са от решаващо значение за неговото здраве.

Мозъкът изгаря калории

Средно тялото ни изгаря около 1500 калории на ден в състояние на покой, а мозъкът консумира 20% от тях. Това е приблизително 300 калории на ден и около 12 калории на минута.

Мозъкът функционира асиметрично

Движението на дясната ръка се извършва благодарение на левия мозък. Това е така, защото лявото полукълбо контролира дясната страна на мозъка и обратното, дясното полукълбо контролира лявата страна.

Мозъкът има настройка за автопилот

Любопитни факти за мозъка

Режима по подразбиране на мозъка или DMN ни позволява да изпълним задачи като шофиране или плуване, без да мислим активно за тях.

Мозъкът не е способен да чувства болка

Мозъкът не притежава рецептори за болка, ето защо при някои мозъчни операции не се използва анестезия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати