ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»За позитивната страна на негативното мислене

За позитивната страна на негативното мислене

позитивната страна на негативното мислене

„Не се притеснявайте, бъдете щастливи. Главата горе. Погледнете нещата от светлата им страна.” Социалните медии и ежедневните разговори са пълни с фрази като тези. Не е нужно да имате твърде широк поглед върху нещата, за да видите доколко предпочитаме позитивността.

Позитивното психическо отношение може да бъде мощен инструмент, който да ви помогне да преодолеете предизвикателствата на живота и ежедневните си борби. Но неизменната позитивност може да се превърне в токсична.

Принудата да гледате винаги от добрата страна на нещата може да стане изтощителна, а оптимизмът може да ни накара да игнорираме мислите и чувствата, които се случват на по-дълбоко ниво. Твърде многото позитивност не е непременно нещо добро. Оказва се, че когато се използва правилно, негативното мислене може да бъде мощен инструмент за самоанализ и мотиватор за промяна.

Да бъдеш позитивен постоянно означава, че не се провежда критичен анализ или не се прави равносметка на текущата ситуация. Животът никога не е прост: често ни поднася предизвикателства, като това да загубим работата си или да претърпим период на влошено здраве. Позитивността е добър начин на мислене, но прегръщането на негативните моменти в живота ни е това, което ни държи истински.

Пристрастие към негативизма

Биологично погледнато хората имат пристрастия към негативизма, което означава, че всъщност сме създадени да се фокусираме върху негативите. Нашите мозъци са програмирани с негативизма, като предпоставка за оцеляване. За нас е по-естествено да очакваме най-лошото, да драматизираме, да бъдем предпазливи и да се променяме бавно.

Ако позицията по подразбиране е да оцелеем, това означава да се притесняваме за всяко нещо. Твърде много позитивност може да засили чувството за личен провал, когато животът не върви по начина, по който искаме. В тези сценарий е необходим негатив, за да израстваме.

Приемането на отрицателното води към напредък

Нека дадем пример. Ако разгледаме по-отблизо негативните емоции, които съпътстват проблемите в работата, това ще ни помогне да продължим напред.

Ако се чувствате ужасени, че трябва да ходите на работа сутрин и си кажете, че просто трябва да погледнете от светлата страна, това едва ли ще помогне. Вместо това може да приемете негативните емоции, които изпитвате и да се опитате да ги анализирате. Вижте какво се случва всъщност, излейте душата си пред приятели, не се усмихвайте насила. Не е време да си измисляте позитивизми, просто запишете в дневник своите притеснения и грижи.

Тогава навярно ще откриете комбинация от чувство за неудовлетвореност от работата и безпокойство, произтичащо от изискванията на самата работа. Въоръжени с тези знания за вашите истински чувства, ще можете да направите някои промени. Ще можете да поработите върху изграждането на самочувствието си, да се научите да разговаряте за проблемите и споделяте. И в крайна сметка да приемете, че работата ви не е перфектна. Това само по себе си е истинско облекчение.

Негативността ще бъде вашият път към по-щастливо място. И ако не си бяхте позволили да се съсредоточите върху негативите, нямаше как да продължите напред.

Как можете да използвате силата на негативното мислене в живота си?

На първо място, ние признаваме пред себе си, че сме нещастни или недоволни от позицията, в която се намираме. Това може да представлява огромна трудност, особено ако признаем, че нещото, което сме избрали да направим, не се е получило правилно. След като си дадем място за размисъл, можем да намерим решение. Получените негативни емоции са мотиватори, които ни карат да се променяме.

негативно мислене

Използването на тези периоди на негативизъм е начинът, по който се научаваме да се усъвършенстваме. Така можем да разберем по-добре силните си страни, когато сме изправени пред предизвикателства, които ни карат да ровим дълбоко в себе си, за да преодолеем тези трудности. Отрицателното мислене всъщност носи ползи, които могат да ни помогнат да продължим напред в живота.

Емоционален диапазон

Приемането на всички емоции ни позволява да изживеем живота си по-пълноценно. Не трябва да се чувстваме виновни или грешащи, когато възникнат негативни емоции. Можем да ги приемем просто като част от живота. Те ни позволяват да оценим по-пълно положителните му аспекти.

Успяваме, защото се учим и израстваме от нашите неуспехи. Свързваме се и изпитваме любов, защото сме уязвими и поемаме рискове. Избягването на болката е по някакъв начин форма на болка, тъй като означава да живеем в отричане.

Автентичност

Никой не може да бъде напълно позитивен през цялото време. Ние сме твърде многоизмерни за това. Когато просто излъчваме позитивност, ние си оказваме твърде голям натиск, за да бъдем нещо различно от автентично човешко същество. Всички негативни чувства просто се изтласкват към отричане.

Наистина е добре да не си добре! Когато почитаме всички наши чувства, ние почитаме всичко в себе си. Най-положителното нещо, което можете да направите, е да бъдете верни на себе си. Натискът да бъдеш позитивен през цялото време може да доведе до повишен стрес, както и до чувство на изолация.

Мотивация за промяна

Разглеждането на проблема и приемането, че нещо в живота ви не работи, е първата стъпка в извършването на промяна. Един от най-големите мотиватори за промяна е неудобството от истинските ни чувства. Никой не иска да чувства страх или тъга.

Отрицателните мисли обикновено са това, което мотивира хората да търсят терапия и да получат реално разбиране за това, което се случва за тях и защо те чувстват това, което чувстват. Без негативни чувства може да останем в не толкова идеалната ситуация, когато дълбоко в себе си имаме нужда от нещо различно.

Неуспехът е равен на растеж, а успехът не идва без провал. Неуспех означава, че сте рискували и опитали. Няма успешен човек, който никога не е изпитвал провал. Ако не успеете, но продължите да опитвате, вие изграждате устойчивост и сте по-способни да се справите с възходите и паденията в живота.

За по-добро здраве

Психологическите и физиологични проучвания показват, че отричането и преструването, че сте добре, увеличават вътрешния стрес. Скриването на чувство на гняв и тъга може да причини депресия, безпокойство и дори физическо заболяване.

Доказано е, че емоционалната репресия намалява имунната функция и ви излага на по-висок риск от някои заболявания. Редица емоции ни помагат да регулираме реакцията си на стрес, което всъщност означава по-здрава имунна система. Приемането на негативните емоции, вместо да ги отхвърляме, е по-добре за нас в дългосрочен план.

По-добри взаимоотношения

Приемането на негативните ви емоции също може да подобри взаимоотношенията ви с хората. Като бъдете честни относно това, което изпитвате, вие увеличавате възможностите за близост с партньора си. Самата близост има множество ползи за здравето. Вашият инстинкт може да бъде да играете „силния“, но уязвимостта е необходима за дълбоките връзки.

Прегръщайте доброто и лошото

В крайна сметка всичко е свързано с баланса. Както положителното мислене, така и негативното мислене могат да бъдат ценни за нас по различни начини. Стремежът да бъдем позитивни в трудна ситуация може да бъде начинът на мислене, който ни движи напред, когато това стане трудно. Отрицателното мислене може да бъде инструментът, който ни позволява внимателно да оценим дадена ситуация и да решим да направим промяна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати