ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Страх от разговор с хора – как да го преодолеем?

Страх от разговор с хора – как да го преодолеем?

Страх от разговор с хора – как да го преодолеем?

Все повече психолози, психиатри и терапевти говорят за хронично срамежливи хора. Не става въпрос за безпокойство на първа среща или когато говорите за първи път пред публика, неща, които са абсолютно нормални. А, когато чувството за несигурност и страх продължават в различни ситуации, и ви пречат да говорите с другите.

Социална фобия

В този случай може да страдате от социална фобия – вид тревожно разстройство, третото по честота след депресия и алкохолизъм. То се изразява в страх от разговор с хора.

Нормално е да изпитвате емоции преди да говорите публично, преди да отидете на първа важна лична или професионална среща, или преди изпит. Тези емоции ви правят живи, карат ви да привлечете вниманието на събеседника.

Нормално е също така понякога да изпитваме неудобство при разговор с непознати хора. Но ако усещаме страх и паника, ръцете ни се потят, треперим, при разговор с почти всеки човек от обкръжението си, това вече е проблем. В такъв случай трябва да се обърнем към специалист, който да ни помогне да се справим със своята социална фобия.

Терапията като ефективно лечение

Преодоляване на страха от разговор с хора

Ако избягвате да говорите с други хора поради постоянния страх, трябва да знаете, че това е ментален проблем, който се лекува с помощта на психиатър и медикаменти. Социалната фобия може напълно да наруши вашата работоспособност. В краен случай това означава да не искате да напускате къщата си или дори стаята, в която спите.

Социалната фобия може да се окаже голям проблем при общуване със срещуположния пол.

Ако искате да поговорите с човек, който ви харесва, опитайте първо да се видите в компанията на други хора. Също така ви помага да взаимодействате известно време само чрез интернет. 

Психолозите също смятат, че ако предизвиквате ежедневно себе си и заговаряте непознати хора с въпроси като: Колко е часът? Къде е спирката на автобуса? , това ще ви даде увереност.

Ако се страхувате да говорите пред няколко души или на изпити, какво можете да направите? Можете да си представите, че публиката се състои от хора, носещи само бельо или пък мислете за друг момент, който ви кара да се чувствате щастливи и спокойни.

Друг трик в ситуации, когато се чувствате развълнувани, е да погледнете на сантиметър над веждите на другия човек. Концентрирането върху фиксирана точка намалява впечатлението, че казвате нещо напълно неподходящо. Това ще ви помогне да преодолеете страха от хората и по- точно общуването с тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати